Rožnata drevesa v Kopru in na Škofijah

rožnate pletenine 2017

Rožnati oktober je mesec osveščanja o raku dojk.  Europa Donna, ki je pobudnik za to akcijo, z različnimi aktivnostmi opozarja na pomen preventive, zgodnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka dojk. Rožnate pletenine so ena od aktivnosti, na kateri se v oktobru ovijajo z pleteninami rožnate barve drevesa v parkih in se s tem mimoidoče tudi na ta način ozavešča o problematiki raka na dojkah.

Z rožnatimi pleteninami se povezuje osveščanje z ustvarjalnostjo, hkrati pa se povezujejo tudi članice Europe Donne, različne organizacije ter ustvarjalne posameznice in posamezniki, ki skupaj napletajo˝rožnate niti za zdravje˝. V letošnjo akcijo ovijanja dreves je vključenih več kot 60 krajev po Sloveniji.  S tem ustvarjalnost neposredno povezujejo s skrbjo zase in za svoje zdravje ter spodbujajo  medgeneracijsko in medsektorsko sodelovanje.

V torek 3. 10. 2017 smo  ovijali drevesa tudi v Kopru. V parku pri tržnici so se zbrale ženske iz različnih organizacij, ki so pristopili k akciji: Center dnevnih aktivnosti in Večgeneracijski center Morje, ki delujeta pod okriljem Zveze društev upokojencev Mestne občine Koper,  Dom upokojencev Koper, Društvo KUP Kultura, Društvo Šentmar – Šent in Nacionalni inštitut za javno zdravje, OE Koper. Pri ovijanju dreves  so s svojimi izdelki sodelovale tudi Valmarinke iz Kulturnega društva Istrski grmič Škofije.  Tu se zgodba še ne konča. Saj so Valmarinke , s svojimi pleteninami, oblekle tudi drevo pred Merkatorjem na Škofijah.

Avtor članka: Natalija Korent

Avtor fotografij: Melissa Bartol Misson in Hermina Valenčič (fotografije s Škofij)

Fotogalerija

Deli: