Tradicionalni praznik vina in oljk na Škofijah

vino in oljke 2017

Kulturno društvo Istrski grmič Škofije je že  13. leto zapored  organiziralo Praznik vina in oljk. Letošnji praznik, ki je potekal  7. oktobra, se je odvijal na prelep jesenski dan na običajnem prizorišču pred pošto in cerkvijo. Številni obiskovalci od blizu in daleč so uživali ob pogledu na lično opremljene stojnice in mize. Predstavili so se naši že vsa leta zvesti vinarji, oljkarji in medar: Milan Markočič,Dario Flego, Kmetija Agapito, Kmetija Valce in Vinarstvo Hrvatin . Obiskovalci pa so lahko pokušali še vrsto vin, ki so jih prispevali vinarji Vlado Kavrečič in Zorko Franca iz Sp. Škofij ter vinarji iz Plavij: Igor Bertok,Klen Art, Danimir in Matjaž Čok. Občudovali so cvetje iz Vrtnarije Moretini in cvetlični aranžma Vrtnarije Peric. Kot vsako leto sta se predstavila tudi Osnovna šola in Vrtec Škofije.Za najmlajše so pripravili zanimive ustvarjalne delavnice. Skupinica učencev pa je obiskovalcem dala vedeti, da smo krepko zakorakali v jesen, saj so jim ponujali lepo zapečen kostanj. Prav poseben prostor so si uredili škofijski skavti. Poleg lepo opremljene stojnice so pripravili manjši poligon in na njem prikazovali razne spretnosti. V njihovi družbi ni nikoli dolgčas. Med nami je bila tudi znana koprska kuharica Emilija Pavlič, ki se že vrsto let zavzema za zdravo prehrano naših družin in tako je bilo tudi tokrat. Na stojnicah so se poleg našega društva predstavila še:Kulturno-športno društvo iz Zg. Škofij, Kulturno društvo Ivan Grbec iz Škednja pri Trstu, Društvo Slovencev miljske občine in Turistično društvo iz Hrvatinov. Svojo bogato zbirko ročnih del so razstavile Valmarinke. Nekaj Valmarink pa je vneto prikazovalo, kako so nekoč pomivale posodo in loščile lonce naše none. Na trideseto obletnico delovanja so nas na svoji stojnici spomnili  člani Kluba malega nogometa  BRONX Škofije. Veselo, a tudi delovno je bilo na stojnici Krajevnega odbora RK. Prizadevne članice so merile obiskovalcem krvni tlak in vrednost sladkorja v krvi.  Lepo sta se predstavila tudi Sonček  in škofijska Karitas. Med nami sta bila tudi naša zvesta razstavljalca starih predmetov, gospa Marija in Janez Janežič, ki nam vsakokrat pripravita  tematsko razstavo. Tokrat smo občudovali predvsem predmete povezane z žganjekuho. Gospod Gverino Kotrle pa nam je razstavil stara in ročno izdelana glasbila iz naravnih materialov, na katere tudi rad zaigra. Kot vedno so bili zelo delovni  člani škofijskega Društva upokojencev. Praznik so popestrili s srečelovom. Zanimivo in zlasti glasno so pozdravili našo prireditev  člani Društva starodobnih vozil Tomos Škofije. Popeljali so se po prizorišču, nato so nam svoje  jeklene konjičke razstavili na  parkirnem prostoru. Na posebni stojnici smo pripravili razstavo plodov različnih sort oljk. Obiskovalci so si jih z zanimanjem ogledovali in ugotavljali, katere vrste so najbolj razširjene pri nas. Vpogled v bogato bero sort oljk nam je omogočil Center za oljkarstvo Koper.

Prireditev smo popestrili s kulturno-zabavnim programom. S pesmijo in plesom so nas razveselili otroci iz vrtca, harmonikarji iz osnovne šole. Učenca Ana Zerbo Kamenšek in Lenart Šporin  sta v narečju pripovedovala o muhastem vremenu. Pod vodstvom maestra Maria Petvarja so nam zapele pevke ŽVS Dekleta s Škofij. Uživali smo ob poslušanju petja znane Klape Solinar in Orkestra harmonikarjev iz Izole, ki ga vodi naš krajan Andrej Gropajc. Vseskozi pa je za prijetno in sproščeno razpoloženje skrbel domači ansambel NI PANIKE. Obiskovalci so lahko okušali pecivo,ki so ga pripravile pridne gospodinje. Otroci pa tudi odrasli so bili navdušeni nad palačinkami Djane Števanec in Mile Letig. Zelo okusen golaž sta nam skuhala lovca Ivek in Dori . Divjačino sta nam podarili lovski družini iz Dekanov in Kopra. Nekateri pa so posegli tudi po okusnih bobičih iz naše šole.

Praznik je potekal v prijetnem domačem vzdušju. Srečevali so se številni znanci in prijatelji. Med obiskovalci pa so bili tudi številni gostje iz sosednje Italije, ki so bili nad dogodkom zelo navdušeni.

Tako smo tudi organizatorji dobili potrditev, da je  praznik priljubljen,saj ljudi povezuje in razveseljuje.

Za pomoč pri organizaciji praznika se zahvaljujemo:

MO Koper, Luki Koper, KS Škofije, DU upokojencev Škofije, predsedniku DU upokojencev Milanu Markočiču,

Osnovni šoli Oskarja Kovačiča Škofije, Lovski družini Dekani, Lovski družini Koper

Vsem ostalim podpornikom in donatorjem smo se še posebej pisno zahvalili.

Avtorica fotografij: Neva Samec

Fotogalerija

Deli: