Vlasta Jerman

Vlasta Jerman

Obrazložitev posebnega priznanja za Vlasto Jerman

Vlasta Jerman je domačinka, bila je učiteljica in ravnateljica osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije,  ljubiteljica kulture in s srcem pri  otrocih, ki jim še vedno  prenaša izročila krajev in svoja znanja. Leta 2005 je postala predsednica Kulturnega društva Istrski grmič in pod  njenim vodstvom se je na Škofijah zgodilo veliko prijetnih, bogatih  kulturnih dogodkov.

Odlikuje jo občutljivost za materin jezik, hkrati pa želja za ohranjanje domačega narečja, ki ga kot domačinka zelo dobro obvlada. Veliko besedil za dogodke napiše sama tako za odrasle kot za otroke. Mladim svetuje, jih spodbuja in je njihova mentorica. Vse skrbno načrtuje, oblikuje scenarije prireditev,  bedi nad njihovim potekom, skrbi za finančno plat delovanja društva. V času, od kar je predsednica,  se je na Škofijah in drugod odvilo  veliko odmevnih dogodkov: številni narečni večeri, proslave ob 8. februarju, obletnice društva, 100 - letnica slikarja Hermana Pečariča, pevski in  literarni večeri, nastopi legendarnih Valmarink. Je tudi duša tradicionalne prireditve Vino in oljke.

Zadnja leta je društvo pod njenim vodstvom  preseglo krajevne okvire. Društvo se povezuje s Slovenci  v Italiji.  Druži jih lepa slovenska beseda, pesem in prijateljstvo. Skupaj pripravijo projekte in tako  oblikujejo skupni kulturni prostor.

Je članica izvršnega  odbora  ZKD MO KOPER, članica Sveta JSKD OI Koper in deluje v upravnem odboru  Društva Pristan- Univerze za tretje življenjsko obdobje Koper.

Svet KS Škofije ji podeljuje posebno priznanje za dolgoletno delovanje na področju kulture, njenemu prispevku k prepoznavnosti in pripadnosti skupnosti ter prenašanje žlahtnih izročil na mlade generacije.

Deli: