Občudovanje žensk in uživanje v glasbi

Dan žena 2018

Koncert za Dan žena je napolnil dvorano zadružnega doma in čutiti je bilo pristno uživanje ob glasbi tako na odru kot v občinstvu. Uvod v to prijetno in veselo vzamejno vzdušje so bile besede predsednika sveta Edmonda Gašparja, namenjene prazniku in seveda ženskam:

»Generacije žensk so izbojevale in se marsikje še bojujejo za enakost na številnih področjih: od volilne pravice, izobraževanja, zaposlovanja, dela, do enakega plačila. Nobena od teh pravic ni bila podarjena, za vse se je bilo potrebno boriti. Pot od 19.stoletja do danes je bila dolga in marsikje ta boj še traja, zato nas praznik spominja, da je potrebno stopiti skupaj, tako ženske kot moški, da se odpravljajo razlikovanja na osnovi spola.
Praznujmo torej pogum in odločnost žensk in izrazimo jim naše občudovanje."

Potem sta Lucienne Lončina in Igor Lija poskrbela za izredno pester program različnih žanrov zapetih v duetu in posamezno v različnih jezikih. Kot sta se pošalila, sta skuhala prav dobro mineštro uspešnic iz Melodij morja in sonca, Eme, italijanskih zimzelenih skladb, angelških oziroma svetovnih hitov in Igorjevih avtorskih istrskih pesmi.

Na odru sta se jima pridružili mladi in nadarjeni pevki iz Škofij. Najprej je Kristina občuteno zapela »Brez besed«, ki jo je pred dolgimi leti Berta Ambrož zapela na Pesmi Evrovizije. Za njo je Ema v samozavestnem nastopu zapela skladbo italijanske skupine Moda z naslovom »Come un pittore«. Obe sta bili deležni navdušenega aplavza, ki je spremlal prav vsako pesem in ob koncu še dolgo odmeval.

Ob polnih mizah in sladicah, ki so jih spekle članice kulturnega društva Istrski grmič, je dobro razpoloženje trajalo še v pozen večer.

Zahvala vsem, ki so so ga pomagali ustvarit: članom društev Istrski grmič in Dobra volja, vino sta prispevala Matjaž Čok in Vina Koper, za operativne stvari sta skrbela Majda in nov delavec iz javnih del Adrie. Odlične fotografije je prispeval Alan Radin.

Fotogalerija

Deli: