Predstavljen projekt kanalizacije 3. Škofije

sestanek-kanalizacija 3.skofije 12.3.2018

V ponedeljek 12.03.2018 je bila predstavitev idejne zasnove projekta kanalizacija 3. Škofije, ki ga po naročilu Marjetice Koper pripravlja projektantska družba GLG projektiranje  iz Kopra. Predmet projektne obravnave je  zazidalno območje 3. Škofij. Relief terena pa narekuje potek glavnega voda, ki se bo navezal  na kanalizacijsko omrežje Druge Škofije( v izgradnji 2018) tudi izven meje zazidalnega območja. Predvidena je gradnja fekalne in meteorne kanalizacije.

Predstavitve se je udeležilo nekaj manj kot štirideset od vabljenih 60 krajanov. S projektom sta seznanila krajane predstavnik projektanta in Marjetice Koper, ki bo po izgradnji upravljalec kanalizacije.

Predsednik sveta KS je v uvodnem nagovoru  izpostavil potrebo po sodelovanju krajanov pri dogovorih o služnosti v primerih poteka kanalizacije po zasebnih zemljiščih. Kanalizacija bo bistvena pridobitev za kvalitetnejšo  bivalno okolje in tudi vrednost nepremičnin, ki bodo priključene na javno kanalizacijsko omrežje se bo s tem povečala. Izrazil je željo, da bi se čim prej pridobilo gradbeno dovoljenje in izvedla gradnja. Po oceni predstavljalcev projekta je realno pričakovan čas gradnje med letoma  2021 in 2023.

Projektanti bodo v nadaljevanju na terenu obiskali vse objekta, ki so zajeti v idejni zasnovi projekta , da bi skupaj z lastniki poiskali najbolj primeren potek tras javne kanalizacije in izvedbe individualnih priključkov.

Eden od krajanov je  postavil vprašanje, zakaj tako pomemben projekt ni razvojno usmerjen. Z glavnim priključkom, ki se navezuje na kanalizacijsko omrežje Druge Škofije, bi lahko omejena kapaciteta tega voda  predstavljala omejitev za bodočo pozidavo območja. S projektiranjem povezave na glavni fekalni vod na Bivju bi se z le nekoliko večjim vložkom postavilo kanalizacijsko ogrodje za potrebe naslednjih 20  do 30 let. Razprava, ki je sledila, je seveda razkrila, da občina nima izdelanega prostorskega načrta, za katerega je že davnega leta 2007 sprejla sklep o izdelavi. Neobstoj osnovnega prostorskega akta in brez načrtov urbanističnega urejanja ožjih območij pa onemogoča vsako razvojno razmišljanje. Ustvarja prostorske in bivanjske probleme  ter draži izgradnjo osnovne infrastructure, ki se mora naknadno prilagajati obstoječemu stanju.  Pameten gospodar bi izdelal podrobne prostorske načrte in v teh območjih lahko  prodajal komunalno opremljene parcele po vsaj tri krat višji ceni kot se sedaj prodajajo občinske parcele v pozidalnih območjih brez komunalne infrastrukture.

Fotogalerija

Deli: