Ambulanta zdaj v rokah države

25.seja sveta

Na 25. redni seji sveta KS Škofije bila predvidena razprava o najpomembnejših temah, s katerimi se svetniki ukvarjajo v tem mandatu. To so  kanalizacija (3.etapa Sp.Škofije , sekundarna kanalizacija Zg.Škofije),   Izgradnja  (ne energetska sanacija) osnovne sole, referenčna ambulanta , rekonstrukcija ceste Škofije Tinjan, ureditev parkirišč na Zg. in Sp.Škofijah, ukrepi umirjanja prometa na DC R3 741 in razvinjetenje HC 5 in 6, izvzetje območja nad šolo iz prodaje stvarnega premoženja občine in ureditev lastništva ZD. Zdenko Ferletič iz občine je sporočil, da se seje ne bodo udeležili, čeprav je direktorica občinske uprave Sabina Mozetič ob najavi seje še 8. junija pisala predsedniku sveta naslednje: “ Glede udeležbe predstavnikov občine na seji sveta KS pa vas prosimo, da nas predhodno seznanite z dnevnim redom, da se bomo lahko kvalitetno pripravili in tudi zagotovili tako udeležbo, da vam bo lahko podala strokovne odgovore.”

Predvidena točka je tako odpadla, je pa svet od Ferletiča dobil nekaj aktualnih informacij glede ambulante na Škofijah. Tako je zapisal:” Možnost umestitve NOVE splošne ambulante (referenčne ali ne) je neposredno povezana s širitvijo mreže primarnega zdravstvenega varstva. Za financiranje zdravstvenega varstva iz javnih sredstev pa je pristojen Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki pridobiva prihodke iz prispevkov za zdravstveno zavarovanje. Dokler ne bomo deležni širitve mreže splošnih ambulant (odločitev v rokah pristojnega ministrstva oziroma ZZZS), ne moremo govoriti o umestitvi nove ambulante na Škofijah.”

To pomeni, da  občina in Zdrastveni dom Koper podpirata pobudo KS in sta  za novo ambulanto v občini oziroma na Škofijah, vendar je ta odvisna od širitve mreže splošnih ambulant, o čemer odloča pristojno ministrstvo in ZZZS.  Projekt sicer s strani sveta KS  koordinira Milan Markočič.

Ker je bilo na seji nekaj debate o  pojmih splošna ali referenčna ambulanta, nekaj osnovnih pojasnil.

Referenčna ambulanta družinske medicine je naziv za ambulanto družinske medicine z razširjenim timom zdravstvenega osebja, v kateri paciente poleg zdravnika in medicinske sestre spremlja tudi diplomirana medicinska sestra. Ta je prevzela spremljanje določenih parametrov urejenih kroničnih bolezni in preventivne aktivnosti. Prve referenčne ambulante so s svojim delom po vsej Sloveniji začele 1.4.2011, trenutno deluje 584 tovrstnih ambulant. Referenčne ambulante pomenijo pomemben napredek v timski obravnavi pacientov v ambulanti družinske medicine, pomenijo pa tudi povečano dostopnost prebivalcev do kakovostne in varne zdravstvene oskrbe in skrajšanje čakalnih dob.

V Pobegih Čežarjih je tako ob splošni ambulanti za odrasle še referenčna ambulanta, kar pomeni nadgradnjo splošne ambulante.

 

Deli: