Na Tretjih Škofijah delajo elektrokabelsko kanalizacijo

Cesta Tretje Škofije

Na občinski javni cesti JP 677 891 na Tretjih Škofijah že drugi mesec potekajo gradbena dela zaradi izvedbe elektrokabelske kanalizacije za objekt NNO TP Zgornje Škofije. Dela izvaja Grafist, za prekop ceste je dobil dovoljenje Urada za gospodarske javne službe in promet. Promet je večkrat oviran, krajani na tem območju pa do zdaj niso imeli pravih informacij o gradbenem posegu in režimu vožnje. Zato je tajništvo KS od občine danes pridobilo dovoljenje, v katerem so vsi potrebni podatki.

Naj poudarimo, da se izvajalcu del  dovoljuje izvedba zapore in prekopa cestnega telesa občinske ceste v obdobju od izdaje tega dovoljenja (4.12.) do 31. marca 2018. Po končanih delih bo moral vozišče predmetnega odseka občinske javne poti vzpostavitvi v prejšnjega stanja in preplastiti preko celotne širine vozišča javne poti. Preplastitev vozišča je potrebno izvesti z uporabo asfaltne mešanice z eruptivnimi kamninami v obstoječi debelini

Pod kakšnimi pogoji je Grafist dobil dovoljenje in kako mora skrbeti za varnost prometa je napisano v dovoljenju, ki ga objavljamo v celoti:

 

D   O   V   O   L   J   E   N   J   E 

Družbi Grafist d.o.o., Sermin 7B, 6000 Koper (v nadaljevanju: izvajalec del), se daje dovoljenje za izvedbo delne zapore prometa ter prekopa vozišča kategorizirane javne poti JP 677 891 (Tretja Škofija) od križišča s kategorizirano lokalno cesto LC 177 060 (Škofije – Tinjan) do križišča s kategorizirano javno potjo JP 677 893 (Tretja Škofija), zaradi  izvedbe elektrokabelske kanalizacije za objekt NNO TP Zgornje Škofije v cestnem telesu navedene javne poti. 

Izvajalcu del se dovoljuje izvedba zapore in prekopa cestnega telesa občinske cest v obdobju od izdaje tega dovoljenja do 31. marca 2018. 

Dovoljenje se daje pod naslednjimi pogoji: 

  1. Izvajalcu del se dovoljuje izvedba zapore prometa navedenih občinskih cest skladno s Pravilnikom o zaporah na cestah (UL RS, št.4/2016) in sicer kot ZAPORA E-5 (cesta v naselju, za zavarovanje del, ki zahtevajo popolno zaporo odseka brez vzpostavitve obvoza) in shemo začasne prometne ureditve za objekt NNO TP Zgornje Škofije, št.elaborata 9810-2/2017, datum november 2017, ki ga je izdelala družba Garfist d.o.o., Koper.
  1. Dela se mora izvajati fazno tako, da se zapora in prekop izvede na odseku, ki  med poteka med dvema odcepoma javne poti (stranskimi ulicami ali dostopnimi potmi). 
  1. Območje gradbišča mora izvajalec del fizično ločiti od preostalega dela občinske ceste ceste tako, da se fizično prepreči dostop za pešce in vozila na območje gradbišča.
  1. Po zaključku del je potrebno vozišče vzpostaviti v prvotno stanje z uporabo asfaltne mešanice z eruptivnimi kamninami v obstoječi debelini. V primeru morebitnega posedanja je potrebno vozišče ponovno nasuti in preplastiti. Izvajalec del je odgovoren za stanje na mestu prekopa še dve leti po izvedbi prekopa. Vozišče predmetnega odseka občinske javne poti je potrebno pri vzpostavitvi prejšnjega stanja preplastiti preko celotne širine vozišča javne poti. Preplastitev vozišča je potrebno izvesti z uporabo asfaltne mešanice z eruptivnimi kamninami v obstoječi debelini.
  1. 5.   Na odsekih občinskih javnih poti kjer trasa elektrokabelske kanalizacije poteka vzporedno s traso sekundarnega kanalizacijskega omrežja je potrebno traso elektrokabelske kanalizacije prilagoditi trasi sekundarnega kanalizacijskega omrežja. Vzpostavitev prekopanih delov občinskih javni poti v prvotno stanje je potrebno izvesti istočasno na trasi elektrokabelske kanalizacije in trasi sekundarnega kanalizacijskega omrežja tako, da se vozišče predmetnega odseka občinske javne poti preplastiti preko celotne širine vozišča javne poti. Preplastitev vozišča je potrebno izvesti z uporabo asfaltne mešanice z eruptivnimi kamninami v obstoječi debelini.  
  1. Po zaključku del mora izvajalec del upravljavca ceste obvestiti o zaključku del in izvesti primopredajo predmetne površine – občinske ceste.
  1. Prometno signalizacijo iz tega dovoljenja postavlja in vzdržuje izvajalec del sam. Izvajalec nosi v vso odgovornost zaradi morebitne neustrezno postavljene prometne signalizacije na gradbišču.
  1. Prometna signalizacija mora biti postavljena tako, da jo udeleženci v prometu pravočasno opazijo in prilagodijo vožnjo skladno z postavljeno prometno signalizacijo oziroma pravočasno ustavijo.
  1. Izvajalec del mora ne glede na potek gradbenih del na gradbišču stanovalcem zagotavljati nemoten dostop do stanovanj. Za pešce pa mora ustrezno označiti obvoz po vzporednih ulicah.

10. Za varnost prometa v času zapore je odgovoren izvajalec del. 

11. Vse stroške s postavitvijo prometne signalizacije krije predlagatelj – izvajalec del. 

12. Ne glede na zaporo prometa, mora izvajalec del omogočiti vožnjo intervencijskim vozilom na nujni vožnji ob vsakem času. 

13. V nočnem času in ob zmanjšani vidljivosti mora biti mesto kjer je postavljena zapora ustrezno osvetljeno. 

14. Predlagatelj zapore mora najmanj tri dni pred predvideno zaporo o zapori obvestiti javnost po sredstvih javnega obveščanja in krajane na krajevno običajen način. 

15. Po zaključku del je potrebno odstraniti začasno prometno signalizacijo. 

16. Izvajalec del je kazensko in odškodninsko odgovoren za škodo, ki bi nastala na javni poti, na objektih v neposredni bližini ceste, bila povzročena uporabnikom ceste ali tretjim osebam zaradi del.   

O b r a z l o ž i t e v 

Dne 30.11.2017 je družba Grafist d.o.o., Sermin 7B, 6000 Koper, vložila na Urad za gospodarske javne službe in promet Mestne občine Koper vlogo za izdajo dovoljenja za izvedbo delne zapore prometa ter prekopa vozišča kategorizirane javne poti JP 677 891 (Tretja Škofija) od križišča s kategorizirano lokalno cesto LC 177 060 (Škofije – Tinjan) do križišča s kategorizirano javno potjo JP 677 893 (Tretja Škofija), zaradi  izvedbe elektrokabelske kanalizacije za objekt NNO TP Zgornje Škofije v cestnem telesu navedene javne poti.  

Vlogi za izdajo dovoljenje je izvajalec del priložil shemo začasne prometne ureditve za objekt NNO TP Zgornje Škofije, št.elaborata 9810-2/2017, datum november 2017, ki ga je izdelala družba Garfist d.o.o., Koper. 

Pogoji za izdajo dovoljenja so bili izpolnjeni, zato je bilo  na  podlagi 54. in 55. člena Odloka o občinskih cestah in javnih površinah (Uradni list RS, št. 8/2014 in 22/2016) odločeno, kot je navedeno v izreku. 

Pouk o pravnem sredstvu:  Zoper to dovoljenje je dovoljena pritožba na Župana Mestne občine Koper v roku 15 dni od vročitve tega. Pritožba se vloži pisno po pošti, ustno na zapisnik ali elektronsko z varnim elektronskim podpisom na Urad za gospodarske javne službe in promet MOK in se po tarifi štev. 2 Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 – uradno prečiščeno besedilo, 14/15 – ZUUJFO, 84/15 – ZZelP-J in 32/16) plača 18,10 EUR upravne takse.

Stranka ali druga oseba, v katere pravice ali pravne koristi posega odločba se lahko v postopkih, ki se začno na zahtevo stranke, do poteka roka za pritožbo, odpove pravici do pritožbe. Izjava o odpovedi pravici do pritožbe se da pisno ali ustno na zapisnik.

 

Številka: 371-723/2017-02

Datum:        4.12.2017

 

Postopek vodil:

Vili Plahuta

 

 

Vodja urada:

mag. Nataša Likar

Fotogalerija

Deli: