14. redna seja Sveta KS Škofije

Zadružni dom Škofije

V četrtek, 20. januarja je potekala 14. redna seja Sveta KS Škofije, na kateri so svetniki obravnavali sledeče teme. 

Javna razgrnitev in javna obravnava Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za ureditev območja Škofije

- Pred nami je eden izmed temeljnih dokumentov, ki bo zakoličil razvoj dveh pomembnejših območij na Sp. Škofijah, zato se je potrebno do tega plana opredeliti.  Hkrati je pomembno vedeti, da je v marcu 2022  predvidena tudi predstavitev OPN  za celotno MOK in tudi za celotno KS.  

- Zaradi COVID-a je bila tudi prva javna prestavitev (septembra 2020) precej slabo obiskana, čeprav smo tudi prenašali v živo in so vsi dokumenti na spletnih strani (nekateri sedaj). Vedno smo javnost gotovo korektno obveščali v skladu z zmožnostmi, ki jih imamo. 

- Kot rečeno, trenutno poteka razgrnitev OPPN za dve območji: »Treš/Škrlače« in območje »Nad šolo«. Potrebno je pripraviti stališče sveta in se pripraviti na javno obravnavo, ki bo v sredo, 9.2.2022 ob 16.30. Predlagali smo preložitev javne obravnave, zaradi COVID-a, saj menimo, da bi s tem zmanjšali legitimnost razprave, ki mora izražati mnenja in potrebe krajanov. 

- Krajani bodo v prihodnjih dneh prejeli letak z osnovnimi informacijami ter možnostjo podajanja pripomb na OPPN.

Poročilo odbora za infrastrukturo

Odbor se je dne 18.1.2022 sestal in obravnaval naslednjo točko dnevnega reda:

"Pregled in podajanje mnenja/pripomb na dopolnjen osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta, v nadaljevanju OPPN, za ureditev območja Škofij"

Člani odbora so pregledali in pokomentirali javno objavljen osnutek in sprejeli odločitev, da se na javni obravnavi, ki bo potekala 9.02.2002, zahteva določena pojasnila s strani predlagatelja OPPN. Ugotovili smo, da so v OPPN določene zadeve nejasne in za naš kraj povsem nesprejemljive. Pri prvem javnem posvetu in seznanitvi v mesecu September 2020, smo kot svet KS podali nekatere predloge k objavljenemu predlogu in smatramo, da nekateri predlogi niso bili upoštevani. Nejasnosti so predvsem, ko gre za razlago stavb kot so večstanovanjske stavbe, prometna ureditev, razvrščanje oskrbnih objektov in ne nazadnje tudi sam obseg OPPN.

Smatramo, da je območje naše KS potrebno ureditve, toda take ureditve, ki je skladna s časom, prostorom in potrebami krajanov. 

Do predvidene javne obravnave, se bo pripravilo vprašanja, na katera pričakujemo jasna pojasnila. Na osnovi slišanega na obravnavi, se bo podalo morebitne pripombe na predstavljen osnutek OPPN.  

Zadružni dom Škofije - investicije

Datum sklenitve pogodbe z najemnico Deborah Rustja s.p. za poslovni prostor je 1.7.2021. Zaradi poteka del ob vhodu v poslovni prostor v mesecu juliju 2021, najemnik ni mogel uporabljati prostora, zato se ne obračuna najemnina.  Izstavi se račun v višini 0,00 eur. Za izvedbo manjših vzdrževalnih del pred samim vhodom je po dogovoru s KS najemnica izvedla na lastne stroške.

Sprejeti sklep:

KS Škofije prizna znesek vlaganj v poslovni prostor ''Cvetličarne Deborah'' v višini 1.704,50 eur, ki se kompenzira z najemnino za obdobje avgust – december 2021. 

Vaška hiša Zg. Škofije 

Na podlagi dejstva, da je dne 11.11.2021 potekla Pogodba o najemu nepremičnine št. 3528-10/2015, sklenjena med Mestno občino Koper in Kulturnim, Športnim društvom Zgornje Škofije, je KS s sklepom župana ponovno prevzela vaško hišo v svoje upravljanje.

Sprejeti sklep:

Svet KS Škofije se strinja, da prevzame v ponovno upravljanje nepremičnino na naslovu Zg. Škofije 29 – Vaška hiša. KS s tem prevzema vse dolžnosti in pravice, ki iz tega izhajajo. KS krije stroške obratovanja, in prevzema vse prihodke iz oddaje prostorov v najem ter skrbi za nemoten obseg poslovanja. KS bo nepremičnino uporabljala za potrebe društev, dogodkov in ravnala z njo kot dober gospodar. Hkrati svet predlaga skrbnika s katerim se sklene pogodba. 

Iz poročila Odbora za družbene dejavnosti: "Po pogovoru z Vlasto Jerman se je pojavila ideja, da bi našli prostor za etnografsko zbirko, ki je gostovala v vaški hiši. Vaška hiša je tudi zelo primeren prostor za tovrstne razstave, a ji je potrebno določiti tudi druge vsebine. V naslednjih dneh bo planirana dopisna seja odbora ravno na temo uporabe vaške hiše na Zg. Škofijah in oživljanja tega prostora. Zanimanje za uporabo prostorov in izvedbo delavnic je izkazalo tudi društvo Dobra volja". 

Parkirišče pod pokopališčem

Trenutno se prostor, ki uradno ni opredeljen kot parkirišče, uporablja kot začasna deponija za potrebe podjetja T-2 / Gratel (na SV strani) in kot parkirišče za potrebe krajanov. Uporabniki so predvsem obiskovalci pokopališča in delavci šole, občasno pa tudi uporabniki dvorane Burja, ko je ta v funkciji. Glede na pomanjkanje parkirnih prostorov po celotni KS, menimo, da ga je tudi v prihodnje smiselno razvijati v ta namen. Hkrati je smiselno prometno razbremeniti prostor med pokopališčem in parkiriščem. Cesto Sp. Škofije – Tinjan je na tem delu smiselno zamakniti levo od pokopališča in jo speljati po zunanjem robu. S tem bi bistveno pripomogli k večji varnosti vozil in predvsem pešcev, ki morajo prečkati prometno cesto. 

V času gradnje šole je podjetje Makro 5 nasulo nekaj izkopnega materiala  na spodnji del parkirišča z namenom, da ga poravna s celoto.  Naredi se geodetski posnetek in uvalja tampon na obstoječ parking. Nasutje se pusti v mirovanju. Brežino se bo počistilo in uredilo po končnih delih. 

Z ing. Arnom Rupnikom je dogovorjeno, da izdela idejno zasnovo premika trase ceste proti zunanjemu robu. Na ta način se bo sprostil prostor med pokopališčem  in parkiriščem, kjer je sedaj cesta. To je pomembo tudi zaradi varnosti. Idejna rešitev se poda kot predlog k novemu OPPN do 04.02.22, v času javne razgrnitve.

Sprejeti sklep:

KS Škofije predlaga, da se uredi celotna površina parkirišča pod pokopališčem. V OPPN je potrebno umestiti novo pozicijo ceste na način, da se izprazni prostor med parkiriščem in pokopališčem. S tem se bo bistveno povečala varnost vseh udeležencev v prometu. Na ostali površini se uredi parkirišče. Urediti je potrebno tudi odvodnjavanje. 

Kanalizacija

Na sestanku 08.12.2021 je bilo sporočeno, da se bo gradnja začela šele v aprilu 2022. Čakamo še natančen terminski načrt. Dela pa naj bi se začela na MP Škofije. Gradnja se bo torej pričela od Sp. Škofij navzgor. 

Gradnja kanalizacije je trenutno najbolj pereča zadeva, saj je od gradnje le-te, odvisna rekonstrukcija kar nekaj cest (Škrlače, 3. Škofije in celotna cesta Sp. Škofije-Tinjan). Načrtujemo široko obveščanje javnosti z letaki in predstavitvijo. Izbrali smo tudi odgovorni osebi: Damjan Gregorič in Rino Hrvatin.

 

Sprejeti sklep:

KS Škofije predlaga, da se imenuje odgovorni osebi za spremljanje in koordinacijo pri izgradnji kanalizacije: Rino Hrvatin in Damjan Gregorič. 

Parkirišče pri bivši bencinski črpalki na Spodnjih Škofijah

Pri bivši bencinski črpalki na Spodnjih Škofijah se je s sklepom župana določilo: Prebivalcem naselja Škofije,  ki imajo prebivališče v stanovanjskih objektih, ki mejijo neposredno z javnim parkiriščem Škofije-nekdanji BS ter ne razpolagajo z lastniškim parkiriščem ali garažo izvajalec javne službe proda posebni abonma po ceni 10€ mesečno, ki ga prebivalec plača vnaprej za poljubno število mesecev, vendar ne več kot 12 mesecev. Za posamezno stanovanjsko enoto se proda en posebni abonma. Izvajalec javne službe lahko na območju javnega parkirišča Škofije-nekdanji BS določi del javnega parkirišča, ki je namenjen parkiranju samo za imetnike posebnih abonmajev. Določitev dela javnega parkirišča namenjenega parkiranju imetnikom abonmajev se izvede s predpisano prometno signalizacijo in prometno opremo.    

Sprejeti sklep:

KS Škofije dostavi izvajalcu javne službe poimenski seznam stanovanjskih enot, ki so upravičene do posebnega abonmaja. 

Imenovanje inventurne komisije

Sprejeti sklep:  

Imenuje se inventurna  komisija za popis sredstev in obveznosti do virov sredstev po stanju na dan 31.12.2021 v naslednji sestavi: 

  1. Majda Bonaca, 
  2. Orjana Landup, 
  3. Željko Stanić.

Obrazložitev: 

Na podlagi Zakona o računovodstvu in Pravilnika o računovodstvu in organizaciji finančno računovodske službe MOK  je Krajevna skupnost  Škofije, kot pravna oseba ob koncu leta dolžna opraviti popis sredstev in obveznosti do virov sredstev po stanju 31.12.2021  

Pobude in predlogi krajanov

Krajan Zgornjih Škofij je izpostavil problematiko izteka fekalne kanalizacije po cesti, ki je javno dobro ter v sosednje njive. S strani KS bomo poslali poziv lastnikom greznic za ureditev le tega.   

Razno

Pod točko razno ni bilo razprave, ker smo zaradi pozne ure sejo zaključili. 


Seja je bila zaključena ob 20.33 uri.

Vse priloge zapisnika so po predhodni najavi na vpogled v tajništvu KS.

Deli: