40. obletnica Okteta Škofije

Oktet škofije 40 let

Decembra je praznik krajevne skupnosti Škofije. Z letošnjim praznovanjem pa sovpada tudi 40. obletnica ustanovitve Okteta Škofije, ki je širom naše domovine in v tujini (Hrvaška, Bosna, Italija, Češka, Švedska) ponosno nosil ime našega kraja neprekinjenih 30 let.

Oktet je bil ustanovljen na pobudo sveta krajevne skupnosti Škofije, jeseni leta 1980. Sicer so  želeli  ustanoviti moški pevski zbor, vendar je ta zamisel kmalu zamrla. Že po nekaj vajah se je začetna vnema pri nekaterih pevcih, ki so se vabilu odzvali, začela ohlajati. Bilo pa je nekaj fantov, ki so želeli peti in vztrajati. Privabili so še par znancev in tako zapolnili vrste za zasedbo »oktet«. Tako so začeli z rednimi vajami  pod vodstvom Slavka Trančarja  in v februarju leta 1981 imeli že svoj prvi nastop.

Skupino so v začetku sestavljali : Edi Zerbo in Lucjan Glavina (prvi tenor), Venancij Rožič in Viljem Zerbo (drugi tenor), Egidij Čok in Marko Vitez (bariton) ter Valter Makor in Aleksander Vitez (bas). Vsi so bili krajani naše krajevne skupnosti.

Leta so tekla, sestav okteta se je spreminjal in 30. obletnico so proslavili v zasedbi: Miro Muha in Matjaž Legovič (1. tenor), Edi Zerbo in Mirjan Valečič (2. tenor). Marko Vitez in Vladislav Korošec (bariton) ter Boris Pangerc in Aleksander Vitez (bas). Vladislav Korošec je bil tudi umetniški vodja okteta. Leta 2010 so skupaj z nekdanjimi pevci in krajani ter ljubitelji petja proslavili obletnico  v dvorani zadružnega doma Škofije (sedanja dvorana Hermana Pečariča). 

Ob tej priložnosti so tudi izdali knjigo z bogatim opisom delovanja okteta in doživetij in z opisom zgodovine delovanja kulturnih društev na našem območju. Obenem so napovedali tudi svoj zaključek aktivnega prepevanja v oktetu.

V imenu vseh nekdanjih  pevcev okteta Škofije prejmite voščila in dobre želje ob krajevnem prazniku, prazniku Samostojnosti in enotnosti ter za božične in novoletne praznike.

Pripravil: Aleksander Vitez


Deli: