80 let od ustanovitve prvega odbora Osvobodilne fronte v slovenski Istri

80 let OF

1. decembra, leta 1941, so Jože Jamšek, Oskar Kovačič, Jože in Josip Miklavčič, Aničet Loredan, Jože Vatovec, Avgust Brajnik, Doro Furlanič, Bruno Klarič, Danilo Pregarc in Anton Petaros na Plavjah ustanovili prvi odbor osvobodilne fronte v slovenski Istri. Letos mineva 80 let od tega dogodka.

Zaradi razmer, ki trenutno veljajo v državi, javne proslave nismo mogli izpeljati, zato smo se odločili, da obletnico obeležimo s polaganjem vencev padlim v NOB na Plavjah in Škofijah. 

Foto: Od leve proti desni: Milan Markočič, Neva Tul, Vlasta Jerman, Vladimir Tul, Boris Urbanc, Aleš Bržan, Matjaž Čok, Mila Letig, Jasna Softić, Nasiha Cvajdik in Majda Bonaca.

Foto: Od leve proti desni: Nasiha Cvajdik, Jasna Softić, Vladimir Tul, Aleš Bržan, Boris Urbanc, Milan Markočič, Vera Vezovnik, Neva Tul, Vlasta Jerman, Maks Vezovnik, Mila Letig, Vlasta Baraga in Majda Bonaca. 

Dogodka so se je udeležil župan Mestne občine Koper, Aleš Bržan, v spremstvu podžupanje Jasne Softić, člana Lokalnega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Vladimir Tul in Boris Urbanc (praporščak), predstavniki društev, nekateri svetniki KS Škofije in predsednik sveta, Matjaž Čok. 

Na Plavjah nam je ga. Mila Letig pokazala članek, ki je nastal ob 80. rojstnem dnevu Jožeta Jamška (konec 60-ih let). V njem lahko preberete tudi o tem, kako si je g. Jamšek delil zaporniške prostore na Ljubljanskem gradu z Ivanom Cankarjem

Na Škofijah so se nam pri polaganju venca pred spomenikom pridružili še Vera in Maks Vezovnik ter ravnateljica OŠ Oskarja Kovačiča Škofije, Vlasta Baraga.    

Obiskali smo še dve pomembnejši delovišči v naši skupnosti - šola in ambulanta.

Venca smo naročili v Cvetličarni Deborah, manjša pogostitev prisotnih pa je potekala v restavraciji B-Zone. 

Fotogalerija

Deli: