9. Redna seja sveta KS Škofije

9. redna seja

OKOLJE IN PROSTOR

Košnja trave

S pomladjo se je začela redna košnja trave. Poleg našega delavca (JD) bomo ob povečani količini dela dodatno angažirali delavca (6eur /h), ki bo kosil na ključnih oseh: Sp. Škofije - Tinjan, Škofije - Plavje (Badiha/Beloglav), Elerji, MP Škofij.


Barvanje

Prebarvati je potrebno klopce na igriščih in avtobusnih postajah. Prebarvati je potrebno Elektro omarice (Elektro smo že pozvali, a bomo raje sami) po celotni KS, ki že močno kazijo okolico. Evidenco ima tajnica (Sp. Škofije -stara pekarna, Plavje- Stara šola…).   Izvajalec bo delavec javnih del. 

 

Zeleni rez

Počistili bomo parkirišče za malo cerkvico na 2. Škofiji. Ureditev in asfaltiranje parkirišča smo že uvrstili v seznam potrebnih investicij za KS- področje zgornjih Škofij. Čakamo, da pride na vrsto.

 

Urejanje prostora nad vkopom hitre ceste:

  • Vzdrževalna dela

Naročili smo čiščenja plevela po brežini. Ob primernem času bomo na brežino zasadili plazeči rožmarin. Okolico bomo v dogovoru z DARS-om in s pomočjo podjetja Krt uredili z drobljenjem kamna. Tako bomo olajšali košnjo trave, saj je na njej še veliko kamenja. Zatem bomo sadili travo. Okolica bo dobila bistveno bolj urejen videz. Na spodnji strani (proti Trstu, bo KS v soglasju z Darsom uredila manjši Park)

  • Premik ekološkega otoka

Odbor za infrastrukturo je pripravil  tehnično poročilo o gradbenih posegih za potrebe postavitve ekološkega otoka na zemljiško parcelo 384/36 k.o. (2595) Škofije za ureditev EO. Arhitektka Nina Vene pa je na osnovi predhodnih skic ureditve prostora pripravila dodatno zahtevano dokumentacijo s strani DARS-a (DNZO), za pridobitev soglasja za urejanje prostora nad vkopom.

  • Prijava na Inšpektorat za okolje in prostor

KS je prejela prijavo in nanjo odgovorila z dopisom številka: 023/20. KS je uredila že več kot desetletje degradirano območje, ni dovažala gradbenega materiala ampak je poskrbela, da se je v veliki meri tudi odstranil. Parkirišče ni kakorkoli povezano z novo kliniko, ki ima svoja parkirišča. Namenjeno je predvsem krajanom, ki živijo v bližini.  

 

Odlaganje gradbenega materiala na Urbancih

Prejeli smo informacijo krajanov, da se na parceli 960/4 nalaga gradbeni material in sicer na dveh lokacijah. Na čistini le začasno (ki je tudi že odstranjen) in v gozdu. Poleg tega je na zgornjem delu čistine deponiran tudi azbest.  Po posredovanju KS in inšpektorata se je gradbeni material, razen azbesta, deloma odstranil.   Predvidevamo, da se bo v celoti odstranilo tekom poletja. Tajništvo bo bedelo nad tem. 

 

PROMETNA INFRASTRUKTURA 

Postavitev prometnih znakov in ogledal

KS je pred pandemijo izvedla še tretji ogled terena z Vilijem Plahuto iz MOK.   Pričakujemo postavitev novih tabel in ogledal skladno z ugotovitvami s terena. 

 

Zaris parkirišč:

Staro balinišče

Za zaris parkirnih mest na parkirišču ob starem balinišču je na KS bilo več projektov zarisov in sicer od 23 mest do 30. Varianta za 30 parkirišč zapira dostop do garaž oziroma so na skici označena parkirišča z R Postavitev oznake R pa ni možno, če ni najema parkirnega prostora na MOK (okoli 80 eur/mesec) ali odkup parkirnega prostora, kar pa po informacijah z MOK ne pride v poštev. Sedanji izris parkirnih mest je številčno na 28 (26+2)

O težavah parkiranja, kot opozarjajo nekateri krajani zaradi premalo prostora naj zapišemo to, da so parkirna mesta široka 2,5 metra in dolga 5 metrov. Lahko bi se parkirna mesta zarisala malo pod kotom, a bi s tem izgubili kašen parkirni prostor. Pravilno parkiranje je vzvratno in ne z nosom naprej.


Nekdanja bencinska črpalka (Škofije center)

Glede na realno stanje na terenu se bilo potrebno prilagoditi dani situaciji. Pri Ščulcu smo zarisali 16 parkirnih mest (15+1). Po projektih je bilo tu za zarisati 20 (19+1) parkirnih mest. Ob rjavi hiši smo namesto 9 zarisali 8 parkirnih mest. Eno manj zato, ker smo se umaknili števcem vode in ker smo pustili normalen uvoz na parcelo Ščulcev. Na tem mestu je tudi velika greznica na kateri smo ravno tako zarisali parkirne prostore. V dogovoru s krajani in MOK smo se pogovarjali (podobno rešitvi v Šmarjah), da bi za teh 8 parkirnih mest uredili parkiranje z dovolilnicami, saj je potrebno na nek način imeti predvideno intervencijo nad greznico in hiter umik avtomobilov.

Ob ekološkem otoku smo zarisali 8 parkirnih mest (7+1). Po enem od projektov je bilo tu za zarisati 12 mest, po drugem pa 11. Pri obeh projektih, ki smo jih imeli, je bil problem ta, da bi morali za parkiranje z avtomobilom zapeljati do hiše Ščulcev in zapeljati na parkirišče. Upoštevali smo tudi normalen uvoz in izvoz iz parkirišča, kar pri zarisanih projektih ni bilo ravno najbolje urejeno (videno na terenu). Prav tako so zarisi parkirnih mest na tem delu segali za kakšna 2 metra na uvoz z glavne ceste do območja bivše bencinske črpalke.

Na prostoru nekdanje bencinske črpalke smo zarisali 19 parkirnih mest. Po projektih pa je bilo za zarisati 22 ali 19 parkirnih mest. Pri obeh pripravljeni projektih je bil zaris predviden na mestu kjer je zelenica, kar pomeni, da bi zelenico morali zabetonirati/asfaltirati. Na tem delu zaris še ni dokončan saj manjkajo še črte za 5 parkirnih mest, ki jih ni bilo možno zarisati zaradi parkiranih vozil.


Trg ob špini

Po načrtih je predvidenih do 10 parkirnih mest.



Parkirišče pri zadružnem domu

Na novo se zariše črte, ki so že zbledele.

Vaški Trg Plavje (Ks-Mok)

Ker se pojavljajo težave zaradi parkiranja in je center vasi neurejen, bo KS izvedla geodetski izris vseh parcel na tem območju in pričela z načrtom zarisa parkirnih mest. 

Preučili bomo tudi možnost postavitve tabel za omejeno parkiranje za prebivalce sosednjih hiš.  

  1. Geodetski izris
  2. Predlog zarisa pakirnih prostorov
  3. Omejitev parkiranja za krajane 
  4. Izgradnja optike
  5. Projektiranje kanalizacije (MOK)*
  6. Asfaltiranje*

Vrstni red v točkah 5. in 6. se lahko prilagodi. KS si bo vedno prizadevala, da se naprej uredi vse talna kanalizacija pred dokončno rešitvijo.

 

Asfaltiranje ceste v Slatinah

Asfaltirana je bila cesta po celotni širini in dolžini cca 260 metrov kjer se potekala dela pri prenovi vodovoda. 


 

Mejni prehod Škofije

Na pobudo svetnice Valentine P. Jeromela smo uredili zaris črt na prehodu za pešce. Posredovali smo tudi potrebo po intervenciji v podhodu, kjer se ob nalivih zadržuje voda. Pokositi je potrebno zapuščene travnate otoke.  

Problematika cestnega dostopa do poslovnih površin Okna Capris

Podjejte Okna Capris je zgradilo poslovni objekt. Pojavile so se težave zaradi dostopa do njihove parcele. Za njih najoptimalnejša dostava je prek poti Parencane, ki je kolesarka pot državnega pomena in ne sme imeti interferenc. Poleg tega je KS dobila pritožbo krajanov, da se za dovoz uporablja ravno kolesarska steza. 02.03.2020 je bil opravljen ogled   predstavnikov KS in MOK. Rešitev še ni podana, saj se je vse zavleklo zaradi Covida.  

Dostop do bencinske črpalke Plavje

Opravljen je bil krajši pogovor z predstavnikom bencinske črpalke Plavje z namenom, da se uredi prevoz z manjšimi tovornjaki ali se v zameno plačuje dovolilnica. S pogovori nadaljujemo.  

Dostop do privatnih površin v Valmarinu

Na pobudo krajana, ki mu je zaradi izvajanja gospodarske dejavnosti večkrat onemogočena pot do lastne parcele, bo KS skupaj z MOK poiskala ustrezne rešitve. Ogled terena in situacije je bil 2. marca 2020. 

 

2. TIR

19. 06. 2020 je bil opravljen ogled terena s predstavniki 2TDK, Kolektorja, MOK in predstavnikov KS Črni kal, Osp, Škofije:

  • Cesto iz Tinjana proti Ospu, ki je bila prekinjena, je potrebno vzpostaviti. Išče se optimalna rešitev. Cesto uporabljajo planinci in predvsem domačini s traktorji. 
  • Vztrajati je potrebno, da se naredi povezava bivše karavle na Plavjah z novo servisno cesto za tunel T8. Na ta način bi lahko Plavje povezali z Vinjanom in mimo Tinjana z Stepani.
  • Urediti je potrebno pravilno odvodnjavanje 
  • Počistiti je potrebno zeleni rez. 

Na koncu plavskega in ob škofijskem potoku 2TDK pripravlja dela za gradnjo t.i. pokrova med dvema bodočima tuneloma. Posredovali smo že, da morajo cesto primerno označiti. Ključno je še  vedno, da 2TDK zgradi nov priključek Plavje. 


ZADRUŽNI DOM

Asfaltiranje pri zadnjem vhodu

Začasno smo ustavili projekt asfaltiranja prostora za ZD. Medtem je t-2 položil optiko. KS bo morala izolirati še manjši del zidu v kleti. Potrebne bo manjši izkop, izoliranje in ponovni nanos materiala.   Ko se bo teren posedel, bomo izvedli asfaltiranje. 

Predtem bi naredili  geodetski izris celotnega območja, saj bi radi pravilno zarisali parkirna mesta in omogočili dostop z avtomobilom do sosednje garaže. Sedaj se pojavlja problem, ker parkiranje v garažo ni možno. Nasproti namreč parkirajo vozila, ki onemogočajo dostop. Potrebno bo tudi preseliti ekološki otok. Na ta način se bo pridobilo dodatna parkirna mesta. Najti bo potrebno ustrezno lokacijo. 

Kletni prostori

Podjejte Matrih nas je kontaktiralo z namenom, da si bi v kletnih prostorih uredilo skladišče v izmeri cca 25m2. Pripravljena je pogodba. Del kletnih prostorov bomo začeli uporabljati kot skladišče za potrebe KS, z namenom, da izpraznimo prostore, ki jih bomo postopoma začeli obnavljati in oddajati v najem.


PLINOVOD M6 AJDOVŠČINA - LUCIJA

Projekt prenosnega plinovoda M6 Ajdovščina – Lucija je v fazi izdelave projektne dokumentacije za kar se zahteva natančna opredelitev vseh robnih pogojev na terenu. V ta namen je zakoličena trasa prenosnega plinovoda na območju od Ajdovščine do Dekanov in zajema tudi območje KS Škofije.

 Izvajalec za izdelavo projektne dokumentacije je v začetku letošnjega leta skupaj s skupino strokovnjakov pričel z aktivnostmi na odseku od Sežane do Dekanov z namenom izdelave novelacije geodetskega načrta, ki je osnova za izdelavo projektne dokumentacije. Za potrebe izdelave geodetskega načrta so geodeti na terenu zakoličili traso prenosnega plinovoda.

Po zakoličbi trase sledijo ogledi terena s strani projektanta in ostalih strokovnjakov, ki so vključeni v fazo izdelave projektne dokumentacije

 

BANKOMAT

Na različne banke smo poslali poziv za vzpostavitev bankomata. Iz koprske banke so sporočili, da jih zadeva še vedno zanima. Ostalih bank ne. Banki smo ponudili tudi nov prostor (nekdanja trafika ob bencinskem servisu),  kjer je sedaj domuje Športno društvo Vitas. Govorili smo tudi z najemniki, ki se strinjajo.

 

DRUŽBENE DEJAVNOSTI 

Zaradi pandemije je družbeno življenje praktično zastalo. Odpovedna je je bila prireditev ob 8. marcu. 

V tem času smo skrbeli predvsem za informiranje krajanov glede razvoja dogodkov v državi. Tako na spletni kot tudi na FB strani KS Škofije smo delili najnovejše informacije in navodila, ki so prihajala s strani Vlade RS, Mestne občine Koper in NIJZ. RTV Slovenija nam je prijazno odstopila edukativno video animacijo, kako se obvarovati pred okužbo in kako ravnati, če sumimo, da smo okuženi.

V okviru dejavnosti odbora smo tudi poskrbeli za razdeljevanje in lepljenje obvestil po igralih, igriščih in ostalih javnih površinah na katerih je bilo v času ukrepov prepovedano zadrževanje in druženje. V sodelovanju s Krajevnim odborom Rdečega križa ter Društvom upokojencev Škofije smo najranljivejšim skupinam razdelili zaščitne maske, ki jih je zagotovila Mestna občina Koper.

Po preklicu ukrepov so se v Dvorani Burja, Dvorani Hermana Pečariča in fitnesu ponovno pričeli treningi ob upoštevanju navodil NIJZ (higiena, razkuževanje rok, opreme itd.).  Društva so glede na spreminjajoče se razmere razumljivo zadržana pri organizaciji dogodkov. Resno bo treba razmisliti tudi o proslavi ob prazniku KS Škofije.   Bookiranje izvajalcev je v tem času negotovo.

Po dogovoru z našim župnikom, g. Jožefom Krncem, smo fotografsko pokrili dogodek birme in blagoslova obnovljene strehe in fasade Župnijske cerkve srca Jezusovega na Škofijah.

Popravki na spletni strani KS Škofije:

  • Posodobitev demografskih podatkov
  • Posodobitev strani pokopališke dejavnosti – dodali smo navodila kako ravnati v primeru smrti, dodali smo pokopališča v naši KS (fotografije in geodetske načrte) ter navodila kako do pokopališč priti.
  • Dodana je bila stran s posnetki stanja nekaterih cestišč v naši KS.
  • Odpravljene so bile nekatere manjše programske in vizualne nepravilnosti (redno vzdrževanje spletne strani)

FINANCE

Zaradi zaprtja pisarn in gostinskih lokalov, smo utrpeli izpad dohodkov. Skupno smo kot KS beležili za 7.067,07€ manj prihodkov za omenjeno obdobje. Računati je potrebno primanjkljaj tudi iz naslova poslovanja obeh športnih dvoran. Kljub temu, da nismo imeli stroškov z upravljanjem prostora zaradi ne-dejavnosti, so ostali za objekt fiksni stroški (elektrika, voda,…), ki jih krije krajevna skupnost. Prihodkov za uporabnino pa ni.

Zapisnik seje z vsemi sklepi dobite povezavi https://www.ks-skofije.si/svet-ks/seje-sveta-zapisniki-sklepi

Deli: