Dvajset let delovanja Društva plezalcev Koper

PLEZALNO DRUŠTVO KOPER 20 LET

Člani Plezalnega društva Koper so oktobrsko praznovanje 20-letnice delovanja preživeli športno, pod Osapsko steno, kjer jih je obiskala tudi koprska podžupanja Jasna Softić, ki je predstavniku društva Tjašu Kozloviču ob tej priložnosti izročila občinsko priznanje. 


Pomembnejše prelomnice v delovanju: 

Zgodovina nastanka društva sega v avgust 1999. 

Leta 2000 so pridobili prvega inštruktorja športnega plezanja in kot prvi v slovenski Istri začeli izvajati tečaje športnega plezanja. V začetku so za otroke in  mladino vodili plezalne krožke na manjši plezalni steni osnovne šole Antona Ukmarja v Kopru in na zunanji umetni plezalni steni Mladinskega zdravilišča Debeli rtič.

Od leta 2001 imajo svojo društvene prostore v KS Škofije.

Leta 2003  jim takratno Ministrstvo za šolstvo in šport dodeli status društva, ki dela v javnem interesu na področju športa, ki velja še dan danes.

Leta 2004 so s pomočjo sredstev Mestne Občine Koper, Ministrstva za šolstvo in Fundacije za šport na Škofijah postavili prvo umetno plezalno steno v slovenski Istri, primerno za izvajanje različnih plezalnih aktivnosti.


V okviru programa Phare CBC Slovenija - Italija, sklad za male projekte, so izpeljali dva čezmejna primorska plezalska projekta. Cilj je bil sodelovanje in povezovanje med športnimi društvi Koprskega in Tržaškega območja, katera se ukvarjajo s športnim plezanjem in alpinizmom.

Leta 2006 so v Kopru organizirali prvo državno prvenstvo v balvanskem plezanju.

Vse od postavitve društvene umetne plezalne stene redno izvajajo programe plezalne vadbe za otroke od 4. leta starosti dalje, rekreacijo za odrasle, tekmovanja za otroke in ostale dejavnosti.

Društvo vsa leta redno organizira tečaje športnega plezanja, plezalne izlete v naravna plezališča ter visoke umetne plezalne stene in plezalne tabore.

Člani društva beležijo lepe uspehe na državnih tekmovanjih in prav tako vrhunske rezultate v skalnem plezanju.

V čast si štejejo tudi, da so prvo društvo na v slovenski Istri, ki je uvedlo izobraževanje športnih plezalcev in hkrati začelo širiti športno plezalno kulturo kar se po svojih močeh trudijo še dandanes. Tu jim je narava podarila najlepša plezališča v Sloveniji, katera so poznana po celem svetu.

Z Ministrstvom za Okolje in prostor so sodelovali pri pripravi ustrezne zakonodaje v zvezi s plezanjem v naravnih plezališčih kraškega roba z velikim poudarkom na varovanju narave.

Kot društvo so večkrat v naravnih plezališčih kraškega roba organizirali čistilne akcije, prispevali k nastanku novih smeri. Aktivno sodelujejo tudi pri obnovi naravnih plezališč.

Želimo jim še veliko uspehov na njihovi plezalni smeri! 

Foto: Društvo plezalcev Koper, e-kopercapodistria


Fotogalerija

Deli: