Krajevna skupnost Škofije praznuje

Krajevni praznik 2019

V petek 29. in soboto 30. novembra smo s prireditvijo v dvorani Hermana Pečariča in s tradicionalnim pohodom obeležili letošnji krajevni praznik s katerim se spominjamo na pogumne krajane, ki so 1. decembra 1941 ustanovili 1. odbor OF v slovenski Istri in se tako organizirano uprli fašizmu. 

Na petkovi slovesnosti je predsednik sveta KS g. Matjaž Čok poudaril, da ni zgolj naključje, da se je to zgodilo ravno na Plavjah. Znano je namreč, da so tudi pod fašizmom tukaj ohranjali slovensko besedo celo pri mašah. Slavnostni govornik dr. Jože Pirjevec nam je v svojem govoru orisal vzpon fašizma in pomen upora za Primorce ter nam še naprej zaželel pokončno držo. 

V naši KS cenimo doprinos tako posameznikov kot tudi društev, ki s svojim delovanjem bogatijo naš družbeno-kulturni prostor. Letošnje posebno priznanje KS sta prejeli Konjeniški klub Obala (za 10 obletnico delovanja) in Društvo plezalcev Koper (za 20 let delovanja). Tokrat smo prvič, v sodelovanju z OŠ Oskarja Kovačiča Škofije in s športnimi društvi, nagradili posameznike in ekipe za športne dosežke. Upamo, da bo ta simbolična gesta v motivacijo tako športnikom kot tudi njihovim trenerjem. 

V lahkotnejšem delu programa so nastopili Otroški pevski zbor OŠ Oskarja Kovačiča Škofije pod vodstvom Valentine Baričič, Plesalke N1 Dance Team ter Mešani pevski zbor Obala. Večer smo zaključili s pogostitvijo in plesom ob glasbi De Peachkiss. Prireditev je povezovala Ivica Vergan, za okrasitev dvorane so poskrbeli člani društva Istrski grmič, za dobro organizirano pogostitev pa Društvo Dobra volja.  Prireditev je ozvočil g. Igor Stoisavljevič. 

 V soboto smo se udeležili tradicionalnega pohoda, ki je tokrat potekal od škofijskega spomenika proti II., III. in IV. Škofiji, čez Retino na Urbance in na koncu še Plavje, kjer so nas sprejeli prijazni domačini. Ob Jamškovi domačiji je zbrane najprej nagovoril predsednik krajevne organizacije Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper Vladimir Tul. Sledil je recital, ki so ga pripravili člani društva Istrski grmič. Pohod je vodil Bojan Rovšek, dan pa se je zaključil z druženjem v zadružnem domu. 


Deli: