Kultura ne pozna meja

Kultura nas združuje in bogati



Na predvečer letošnjega kulturnega praznika je škofijska dvorana, ki nosi ime po slikarju Hermanu Pečariču, praznično zasijala ob petju, interpretacijah poezije, glasbe ter z ljudskim humorjem in plesom. Bogato desetletno slikovno in drugo gradivo sta izbrala in uredila Hermina Valenčič in Alan Radin ter ga ob glasbeni spremljavi prikazala na projekcijskem platnu. Žlahtne misli o usodnosti in vrednosti kulturnega ustvarjanja in dogajanja je zbranim povedal mladi skladatelj Andrej Makor. Vodilno nit programa je oblikovala in povezovala predsednica Istrskega grmiča Vlasta Jerman. Prav prisrčno je pozdravila vse zbrane in med njimi še posebej predsednika sveta KSMatjaža Čoka, župana MO Koper Aleša Bržana, predstavnici JSKD in občinske zveze kulturnih društev ter častne člane KD Istrski grmič.

Pevski program so izvedli MePZ ADRIATIC iz Hrvatinov ter ŽeVS Dekleta s Škofij pod vodstvom maestra Maria Petvarja. Petje je popestril tudi domači moški kvartet, del nekdanjega škofijskega okteta. Poslušalce je iz dvorane presenetila mehka interpretacija Prešernove OVrba, na odru pa so članice in član Istrskega grmiča skupaj z učenci šole prisrčno predstavili poezijo sodobnega pesnika Nika Grafenauerja, dobitnika Prešernove nagrade v letu 1997. Doživljanje so lepo ogreli tudi mladi glasbeniki iz koprske glasbene šole. Mlada harfistka Kristal Fortunat je izvabila iz harfe nežnost, kvartet mladih klarinetistov pa živahnost in mladost. Večer je bil začinjen tudi s humorjem. Tako je izzvenela Prešernova pesem Od železne ceste. Nastopili so slušatelji slovenskega jezika iz Milj, ki se že nekaj let pogumno spoprijemajo z zahtevnostjo slovenskega jezika. Dlani so ogrele tudi škofijske Valmarinke s skečem o nekdanjih časih ter Hrvatinčani s folklornim nastopom

Nabito polna dvorana je dihala svečano in zbrano, nastopajoči pa so bili nagrajeni s toplim aplavzom. Svečanost večera se je nadaljevala z druženjem v domači šoli.

Vera Vezovnik


Album fotografij si lahko ogledate na FB profilu KS Škofije

Video-projekcija 10 letnega sodelovanja treh društev 

Video-utrinki s prireditve 7. februarja 2020



Deli: