Na 10. redni seji v ospredju šola, na 11. pa proračun

zadružni dom

Na 10. redni seji, ki je potekala 2. septembra, je bila v ospredju napoved gradnje nove osnovne šole na Škofijah. 

Škofije bodo dobile izjemno sodobno, arhitekturno sprejemljivo rešitev, ki bo vkomponirana v prostor. Povzema vse dobre lastnosti sedanje šole: atrijska in linijska gradnja. Predvidena je tudi knjižnica za krajane in balinišče. Šola bo imela kapaciteto za 520 šolarjev in možnost širitve. Nekoliko bo potrebno še pregledati prometno ureditev znotraj šole in celostno prometno varnostno ureditev izven območja natečaja. Natečajna naloga je bila soglasno izglasovana kot najbolj primerna. Pomembno je, da tudi učiteljski zbor podpira predstavljeno novogradnjo.  

Svet KS Škofije je v zvezi s tem večinsko potrdil 5 sklepov:

-Sklep št. 104 - Svet KS podpira izbrano idejno zasnovo šole.

-Sklep št. 105 -  Svet KS bo imenoval poseben odbor za spremljanje načrtovanja, izdelave tehnične (DGD, PZI), investicijske in razpisne dokumentacije ter same gradnje šole. Svet KS  želi biti proaktiven v procesu priprave na gradnjo in med njo. S tem namenom bo svet KS imenoval odbor/komisijo za spremljanje načrtovanje in gradnje šole.

-Sklep št. 106 - Celostna prometna ureditev širšega šolskega območja:

Svet KS poziva investitorja MOK, da v čim krajšem času oz. sočasno z izdelavo dokumentacije za gradnjo šole, pripravi celostno rešitev prometne problematike širšega območja iz in v katerega gravitira šolski promet, vključno z izdelavo mobilnostnega načrta osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije. Z zaključitvijo gradnje šole KS pričakuje, da bo rešena celostna prometna ureditev. Najpomembnejša zahteva je varnost vseh poti in dostopov otrok do šole, z upoštevanjem intenzivnosti prometa prometnic, ki se jih ta vidik dotika. Vodstvo KS in novo imenovani Odbor za spremljavo izgradnje šole želi biti vključen v analizo stanja in obravnavo ukrepov za najvišjo stopnjo varnosti dostopa otrok do nove šole. 

-Sklep št. 107 KS podaja naslednje pripombe, predloge in priporočila k izbranemu projektu idejne zasnove in prosi investitorja, da jih podrobno opredeli v projektni nalogi za DGD :

a) Izvedba načrtovanega  zgornjega  vhoda v šolo:

Tako imenovana »pešbus pot« iz zgornjih Škofij je v uspešni uporabi že od l. 2018 in dostopa k šoli iz JV smeri (ob zgornjem robu šolskega športnega igrišča). Ob tem bo tudi novo nastajajoči OPPN JZ pobočja med šolo in Zg. Škofijami odprl obsežno področje poselitve, ki bo gravitiralo na zgornji šolski vhod. Na ta način  bo dostop do šole za vse številčnejše  otroke tega območja bistveno varnejši. Istočasno pa bo tudi spodnji vhod razbremenjen tega prometa.

b) Preuči naj se možnost prestavitve predvidenega balinišča  (morebitna lokacija pod ŠD Burja ) ali umakne in predviden prostor za balinišče vključi v iskanje primernejših prometnih rešitev z večjim poudarkom na zgornjem šolskem dostopu, predvsem za drugo in tretjo triado. 

c) Pri iskanju najprimernejše prometne rešitve dostopa v šolo in vrtec, ki naj bi bila v funkciji le do končne rešitve ukinitve ali vsaj bistvenega zmanjšanja prometa med šolo in vrtcem, naj se zajame tudi območje spomenika padlim med NOB in preuči morebitna prestavitev spomenika na drugo primerno in vsaj tako ugledno lokacijo. 

d) Pregleda, naj se in prouči tudi  rešitve dostopa do šole in prometne ureditve ostalih projektov iz natečaja idejne zasnove in uporabi morebitna koristna izhodišča, predvsem za večji izkoristek zgornjega šolskega dostopa z namenom, da se prometno razbremeni območje med vrtcem in šolo v času dovoza otrok v šolo. 

e) Z izdelavo urbanističnih smernic območja med Zadružnim domom, šolskim območjem (tudi območjem vrtca) in pokopališčem naj se celostno obdelajo in umestijo v prostor potrebne površine  za  ves mirujoči promet, ki ga narekujejo šolske dejavnosti in dejavnosti objektov v soseščini (dvorana Hermana Pečariča in poslovne dejavnosti v Zadržnem domu, športna dvorana Burja, pokopališče…) . 

f) Priporočamo, da se istočasno z gradnjo šole izvede energetska sanacija ŠD Burja in ta opremi z vso potrebno opremo za šolsko vzgojo otrok. Dvorana je že zdaj med 08.00 in 15.00 uro v uporabi šole, vendar nima vse potrebne opreme za izvajanje šolskih programov. V zimskem času je dvorana zaradi takratnih gradbenih rešitev energetsko zelo potratna in je hkrati v mrzlih dneh težko v prostoru doseči temperaturo nad 10 st.c. Le tako bo imela nova šola tudi primeren prostor za športno vzgojo. 

g) KS priporoča da MOK vse predloge in priporočila od alineje a) do f) izvaja sočasno s postopki za izgradnjo šole. 

h) KS predlaga in priporoča, da MOK čim prej jasno seznani javnost o tem, da se bo v času gradnje učence dislociralo na druge občine v šoli in ko bo znan razpored to naknadno tudi javno skomunicira.

-Sklep št. 108 - Podslemenska cesta Fortezza – Zg.Škofije:

MOK  naj pristopi k čimprejšnji realizaciji t.i. podslemenske ceste iz področja Fortezza. Z njeno izgradnjo se bo odprla pot na pozidljivo območje (ekonomski interes občine in razvojni potencial kraja). Istočasno bo s tem nastala možnost ukinitve ali vsaj  bistvene razbremenitve ceste s prometom med šolo in vrtcem. Na ta način se lahko vzpostavi enovito in varno območje za izvajanje koncepta ureditve cone umirjanja prometa, kar bo omogočalo vzgojno varstvene dejavnosti na tem območju.

Povečanje števila prebivalstva v KS Škofije je bilo v zadnjih letih eno največjih v MOK. Izgradnja prepotrebne infrastrukture ni sledilo potrebam, zato je nujno, da MOK ob gradnji OŠ pripravi in izvede osnovne prostorske in infrastrukturne rešitve. V finančnih načrtih MOK za leto 2020 in 2021 naj se predvidi potrebna sredstva za realizacijo  navedenih investicij,  saj bo le tako dosežen celovit namen izgradnje nove šole.

 

Sicer je razveseljiva tudi vse večja participacija krajanov pri podajanju pobud. 

Prisotni stanovalci vrstnih hiš na Sp. Škofijah 66a – 66j,   so izpostavili naslednjo problematiko:

  • Vedno večja uporaba cest med vrstnimi hišami s strani kolesarjev, motoristov, otroškimi vozili, postaja zelo nevarno, hrupno ter moteče za vse stanovalce, predlagajo, da se postavi prometni znak: dovoljeno samo za stanovalce – še z druge strani,
  • Potrebno je pravilno označit kolesarsko pot Parenzano – sedaj ni dovolj jasno in nazorno označeno kje poteka trasa, kar veliko kolesarjev zmede 
  • Potrebna so manjša vzdrževalna dela v okolici
  • Podan je bil predlog, da se odstrani kamnita miza in se počivališče za kolesarje prestavi na drugo lokacijo 
  • Postavitev protihrupne ograje – ob stanovanjski hiši Sp. Škofije 66a, ki meji na glavno cesto Sp. Škofije – Tinjan: na MOK je potrebno poslati vlogo za izvedbo meritev hrupa 

Tinjan – problematika parkiranja na javnih površinah:

  • Krajanka je na KS naslovila pobudo za ureditev problematike parkiranja na javnih površinah. KS bo asfaltiranje in ureditev makadamskega parkirišča na Tinjanu  uvrstilo v načrt razvojnih programov MOK za leto 2021/2022.

Svet KS Škofije je s sprejetim sklepom  izdal soglasje za ureditev dela javne poti na parceli št. 1846/5 k.o. Tinjan, ki v naravi predstavlja propadajočo pot do stanovanjskih hiš. Krajani bodo navedeno pot uredili na lastne stroške.  

Pobuda krajanov Fortece:

  • S strani krajanov smo prejeli pisno pobudo za ureditev enosmerne ceste v naselju Forteca.
  • Svet KS je pobudo obravnaval, problematika je znana. Izgradnja nove ceste za to območje je vezana na sprejem občinskega OPPN-ja, ki je trenutno v pripravi. 

Na 11. redni seji, ki je potekala 7. oktobra, pa se je Svet KS Škofije posvetil Načrtu razvojnih programov do leta 2023. 

Celoten zapisnik 10. redne seje in zbrane predloge za NRP do 2023 si lahko ogledate v prilogah pod člankom.  

Deli: