​Na Škofijah se je igralo in plesalo

folklora 2019

Društvo Dobra volja Škofije se je tudi letos petič zapored intenzivno pripravljala in izvedla množično obiskano javno kulturno prireditev ,,5. Večer folklore in humorja 2019,, dne 14.12.2019 ob 18.00 uri v dvorani Hermana Pečariča Škofije v KS Škofije.

Njihova prireditev se je v kraju že tradicionalno ukoreninila, saj je vsako leto bogata tako z izvajalci kot z gledalci. Čeprav folklora ni nikoli domovala v teh krajih, pritegne vsako leto veliko ljubiteljev te vrste kulturne tradicije. Predsednica društva je svojo ljubezen do folklore prenesla tudi v to društvo in kljub temu, da nimajo svoje folklorne skupine, omogoči ljubiteljem, da si jo vsaj ogledajo od blizu in v njej uživajo. Člani Društva Dobra volja pa s svojim igranim humorjem povežejo niti med prikazanimi koreografijami. Vsako leto pripravijo nove skeče in z njimi dodobra nasmejijo gledalce. Peto leto zapored uživajo v raznolikosti in bogastvu narodnih noš, ljudskem petju, ljudskih godalih in običajih. Do sedaj so nastopile folklorne skupine iz Dolenjske, Notranjske, Pirana, Kopra, Hrvatinov 2x, Međimurja, Rusije, Ukrajine, Srbije, Makedonije, Hrvaške, Italije, Albanije, skratka zelo pisana množica narodnih noš. Letos so na prireditev povabili naslednje skupine;

FS Torbarji iz Postojne

FS FS Borjač iz Sežana

FS Koco Racin iz Kopra

FS Podgrad iz Dolenjske z tamburaško skupino

Zelo ponosni so, da je toliko mladih folkloristov, ljudskih pevcev, godalcev v izvajanju tradicije, kar da slutiti, da je težnja v ohranjanju v razcvetu. Ponos za kulturno dediščino. To pa je veliko bogastvo vsakega naroda. Večer se je zaključil z skupnim slikanjem na odru z vsemi nastopajočimi, ki jih je štelo 82 članov. Ob koncu je Slaščičarna Renata donirala Društvu Dobra volja Škofije veliko torto ob njenem pet letnem izvajanju ,, Večera folklore in humorja na Škofijah, katero so razdelili med prisotne. Z gromkim aplavzem so obiskovalci zaključili zelo lep večer in pritrdili, da se še vrnejo. Večer se je nato prelevil v prijetno druženje s pogostitvijo, katerega je pripravilo domače društvo in se je potegnilo še dolgo v noč. Nepozabna prijetna srečanja kulturnikov se bodo nadaljevala tudi naslednje leto.

Ob tej priložnosti se Društvo Dobra volja Škofije zahvaljuje svojim članom, vsem nastopajočim, Občini Koper, KS Škofije, AVE Koper, Pekarni Kljun, fotografu Alanu Radinu, Radiu Capris in Radiu Koper, Primorskim novicam ter Poslovalnici Mercator Škofije in še posebej Slaščičarni Renata.

Predsednica društva, Nasiha Cvajdik

Fotogalerija

Deli: