Naši oljčniki in vinogradi (foto+video)

Naši oljčniki in vinogradi

Kulturno društvo Istrski grmič Škofije je 15 let zapored v začetku oktobra organiziralo Praznik vina in oljk. Predstavili so se domači oljkarji in vinogradniki, razni izdelovalci in ustvarjalci, prireditev so obogatila tudi domača društva in šola. Praznik je vedno privabil mnogo obiskovalcev iz domačega in širšega okolja in tudi  zamejstva. Poveselili so se ob kulturnem programu in si ogledovali bogato predstavljene stojnice, ki so ponujale dobrote  jeseni, dobrote delovnih rok. Leta 2020, ob pojavu Covida 19,  je bilo treba iskati drugačen način praznovanja. 

Vodstvo društva se je odločilo, da  z uporabo avdiovizualnih  pripomočkov predstavi pridelovalce na njihovih domovih, kleteh in tudi nastopajoče v kulturnem programu. Šli so s kamero  naokrog, od vasi do vasi in zaselkov  KS Škofije. Nastal je bogat virtualni prikaz prazničnega  dogajanja, ki je objavljeno na youtube.com.

Letos je praznik potekal drugače. Prireditev  se je dogajala v športni dvorani Burja. Društvo je zbiralo fotografije , slike   in risbe učencev šole ter malčkov iz vrtca na temo oljčniki in vinogradi. Bogato  gradivo so razstavili na velikih panojih, ki so lepo obogatili predstavitveni prostor. Razstavo sta  lično postavila  Neva Samec in David Božič. Kot vedno doslej so se predstavili s svojimi dobrotami naši vinarji, oljkarji in čebelarji.

Obiskovalci prireditve so z veseljem spremljali tudi bogat kulturni program. Moto vseh besedil, recitacij in petja sta bili vinska trta in oljka.  Nastopili so domači recitatorji, škofijske pevke pod vodstvom maestra Maria Petvarja, pevec Matija Rupnik, moški PZ  DU Bertoki – Prade ter folklorna skupina Oljka KD Hrvatini pod vodstvom Iva Fune.  Za veselo razpoloženje so poskrbeli mladi harmonikarji.

Program je lepo povezovala predsednica društva Vlasta Jerman, lepe in spodbudne besede pa sta izrekla društvu in dogodku predsednik sveta KS Matjaž Čok in župan MO Koper Aleš Bržan.                                              

Pripravila:

Vera Vezovnik


 

Fotogalerija

Deli: