Navodila osebam, ki so bile izpostavljene okužbi in navodila za osebe s potrjeno okužbo SARS-CoV-2 v domači izolaciji

Corona

NAVODILA OSEBAM, KI SO BILE IZPOSTAVLJENE OKUŽBI S SARS-COV-2 

V obdobju 14 dni od izpostavljenosti okužbi z virusom SARS-CoV-2 se izogibajte vsem nenujnim stikom z ostalimi ljudmi. To še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka ...). Pri njih je tveganje za težji potek bolezni višje. V obdobju 14 dni pozorno spremljajte svoje zdravstveno stanje. Če se pri vas v tem času pojavijo simptomi ali znaki covid-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu…), ostanite doma in pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. 

Povezava: Navodila osebam, ki so bile izpostavljene okužbi

NAVODILA ZA OSEBO S POTRJENO OKUŽBO S SARS-CoV-2 V DOMAČI IZOLACIJI

Če pri vas potrdijo okužbo z virusom SARS-CoV-2, je pomembno, da ostanete izolaciji. To pomeni, da ne smete zapuščati doma, omejiti morate stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Oseba, ki je v izolaciji, ostane doma najmanj 10 dni od začetka bolezni. Oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov pa 10 dni od pozitivnega testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Izolacija se predvidoma zaključi po 10 dneh, če je bila oseba zadnjih 48 ur brez simptomov in znakov bolezni. Izolacija se lahko podaljša, če bolezen traja dlje ali če je potek bolezni hujši in zahteva hospitalizacijo. Kontrolni brisi oz. kontrolna testiranja niso potrebna. Trajanje izolacije določi vaš osebni oziroma lečeči zdravnik. 

Povezava: Navodila osebam s potrjeno okužbo

PRIPOROČILA ZA UPORABO MASK V ČASU ŠIRJENJA OKUŽBE S SARS-CoV-2

Uporaba mask je eden izmed ukrepov, s katerim lahko prispevamo k obvladovanju širjenja koronavirusa SARS-CoV-2, a istočasno je pomembno tudi izvajanje drugih higienskih ukrepov, kot so vzdrževanje priporočene medosebne razdalje, higiena kašlja in kihanja, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic.

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2 so pripravljena za posamezne starostne skupine in upoštevajo aktualno epidemiološko situacijo v državi. 

Povezava: Priporočila za uporabo mask v času epidemije


Vi dokumenti so dostopni na spletni strani https://www.nijz.si/sl/izolacija .


Deli: