O treh zajčkih

Trije zajčki

To soboto bo v okviru tradicionalne prireditve Oljke in vino tudi predstava za otroke Trije zajčki, ki jo bo uprizoril Atelje Slikovedke v katerem sodelujete Jerca Cvetko, dipl. pedagoginja ter izvajalka kamišibaj gledališča ter Jure Engelsberger, ilustrator in glasbenik. 

Praktično in raziskovalno se s kamišibajem ukvarjata odkar se je prvič pojavil v Sloveniji. Prirejata ljudske in ustvarjata avtorske zgodbe za otroke in odrasle. Sta trikratna dobitnika Zlatega kamišibaja na Slovenskem festivalu kamišibaj gledališča. Vodita delavnice in seminarje o kamišibaju in sta avtorja skripte Likovna izdelava kamišibaja.

Kamišibaj (jap. kami: papir, šibaj: gledališče) je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar)ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi.

Kamišibaj uvrščamo med predstave manjšega tipa oz. komornega gledališča. Slike (formata A3) vabijo k bližini in vključenosti gledalcev v vzdušje zgodbe.

Kako so kamišibaj gledali včasih?

Nekoč se je kamišibajkar pripeljal s kolesom. Na prtljažniku je imel pritrjen lesen oder, pod katerim so bili predali za sladkarije. Na svoj prihod je  opozoril z udarjanjem dveh paličic drugo ob drugo.

Kmalu se je okrog njega zbrala množica otrok in krajanov. Za drobiž so si kupili sladkarijo in ogled predstave.

Kamišibajkar je svojo zgodbo premišljeno pripravil v nadaljevanjih. Ko je bilo najbolj napeto, se je poslovil in odpeljal. S tem si je zagotovil publiko ob naslednjem obisku. Korenine kamišibaja segajo daleč v zgodovino.

O treh zajčkih

V dveh zaporednih glasbenih zgodbah se bomo podali na dogodivščine treh zajčjih bratcev. Raziskali bomo čuden hrup, ki prihaja iz kleti in spoznali nove prijatelje. Mahnili jo bomo skozi gozd na zabavo in pri tem naleteli na nove priložnosti, kako narediti svet še lepši.

Predstava bo na sporedu ob 11:30

Besedilo in pripoved: Jerca Cvetko

Ilustracije in glasba: Jure Engelsberger







Deli: