Ob dnevih spominov o boju za pravico, znanje in svobodo

OŠ Oskarja Kovačiča Škofije

Pisali smo že, da so prejšnji petek predstavnika ZZB Škofije Vlado in Neva Tul ter krajanka Mila Letig simbolično položili cvetje pred spomenikom padlim v NOB na Škofijah. Istočasno je na šolskem dvorišču potekala manjša komemorativna slovesnost. 


Še pred začasnim zaprtjem šole, je učitelj Miran Bavčar nagovoril manjšo skupino učencev:

Stojimo pred dvema spomenikoma in nedaleč od tretjega. Prvi, spomenik narodnemu heroju Oskarju Kovačiču, nas opozarja, da sta upor proti nepravični družbi in boj za svobodo, osnovna pogoja za vzpostavitev in ohranitev družbe in države, v kateri je lepo in častno živeti. Drugi, spomenik partizanskim učiteljem, nas opominja na pomen znanja. Naši predniki so se zavedali, da je znanje ne le prava, ampak edina pot. Zato so tudi v najhujših časih zatiranja, pomanjkanja in smrti poskrbeli, da so otroci stopali po poti znanja. Svoboda in pravičnost ne moreta brez dobro izobraženih in samozavestnih ljudi. Ljudi, ki prepoznajo laž in nepravičnost, in vedo, da je upor njihova dolžnost. Tretji spomenik, spomenik padlim krajanom, govori o ceni svobode in pravičnosti. Govori o izjemni moči, ki si jo pridobijo tirani, takoj ko pozabimo na nujnost neprestanega prizadevanja za pravično in svobodno družbo. Moč lahko tiranom vzamemo le z bojem in žrtvami. 

Trije spomeniki govorijo o boju za pravico, znanje in svobodo. O boju za pravično in svobodno družbo znanja za vse: za bogate in za revne, za stare in za mlade, za domačine in za prišleke. Pravična družba za naše in za vaše. Danes se spominjamo ljudi, ki so nekoč ta boj pogumno in uspešno  izbojevali. 

Počastimo jih z minuto tišine. 


Deli: