Obisk iz Ilirske Bistrice

Obisk iz Ilirske Bistrice

19. aprila 2022 je skupina Spoznavajmo svet in domovino pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica obiskala KS Škofije. Sprejela jih je predsednica KD Istrski grmič  gospa Vlasta Jerman. 

Po predstavitvi so se odpravili na sprehod po Škofijah. Spoznavali so tisočletno zgodovino krajev, ki pripadajo KS. Šli so mimo spomenika padlim v NOB in žrtvam fašizma. Prečkali so traso železnice Parencane, ki je danes kolesarska steza.

Nekaj vtisov je povzela mentorica skupine, ga. Marica Gabršnik:

Naselja so urejena, dajejo vtis koprskega predmestja. Lastniki hiš ohranjajo elemente tradicionalne arhitekture zidove iz istrskega kamna  in kamnite portale.

V  gostinskem lokalu B- ZONE nas je sprejel predsednik Sveta KS Matjaž Čok. Predstavil nam je ambiciozni načrt razvoja KS: izgradnja nove osnovne šole, ureditev kanalizacije, odprtje ambulante ter prenova podrobnega prostorskega načrta. V kulturnem programu so Valmarinke v narečju predstavile preteklost in sedanjost krajev. Gostitelji so nas tudi pogostili.

Nadaljevali smo ogled in izvedeli, da so bili krajani nekoč kmetje, kamnoseki, ženske so prale perilo tržaški gospodi, nosile na trg prvo zelenjavo, češnje, fige. Moški so delali v ladjedelnicah, železarnah in kot luški delavci. Zaslužek so jim dajali še prevozništvo, trgovina in gostilne.                                                                                                    

Po drugi svetovni vojni jih je razmejila Morganova linija. Razdelila je kraje, posest in celo družine. Na obeh straneh meje je cvetelo tihotapstvo. Veliko ljudi je zapustilo svoje domove. Po določitvi državne meje so se priselili novi ljudje. V KS danes deluje več društev. Ponosni so na svoje umetnike, zlasti na slikarja Hermana Pečariča. Šolstvo ima več kot 100 letno tradicijo. Z veliko ljubeznijo do domačih krajev je gospa Vlasta svojo pripoved zaključila v Tinjanu, od koder smo imeli prelep razgled na Trst in Koper. Zahvalili smo se naši vodički in KS Škofije ter se polni vtisov in novih znanj vrnili domov.                                   

 


Deli: