Od vjetra du vičjera mora bet prava mjera

Od vjetra du vičjera mora bet prava mjera

V petek, 15. oktobra, je v vaški hiši na Zg. Škofijah potekalo odprtje razstave »Od vjetra  du vičjera mora bet prava mjera« (Od jutra do večera mora biti prava mera). Razstavo je pripravilo KD Istrski grmič, ki se je vključilo v projekt Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden evropske kulturne dediščine. Tema projekta, ki sovpada z imenovanjem Slovenije za nosilko naziva gastronomska regija 2021, je bila Dober tek. Tema raziskovanja domačega društva pa je bila Od vjerta du vičjera mora bet prava mjera. Raziskovali so prehrano naših prednikov, ki je bila preprosta in enolična. Ljudje so se ravnali po letnih časih in jedli, kar so pridelali doma.   Imeli so pet obrokov in jedli ob točno določenih urah. Ob nedeljah in praznikih so bili njihovi jedilniki nekoliko boljši. Glavno vlogo pri pripravi obrokov so imele gospodinje. Kljub pomanjkanju so se znašle in pripravljale enostavne, a okusne jedi. Tudi hrane ni toliko ostajalo kot danes, kvečjemu jo je v tedaj številčnih družinah primanjkovalo.

Na osnovi zbranega gradiva je bilo oblikovanih deset plakatov, na katerih so predstavljene vsakodnevne in praznične jedi ter recepti v narečju. Poslikana je tudi posoda in drugi predmeti, ki so jih gospodinje uporabljale v kuhinji. Poleg plakatov je razstavljena še bogata zbirka sto in več let stare posode in drugih pripomočkov. Predmete in fotografije so prispevale domačinke Anica Kocjančič, Mila Letig, Neva Samec, Onorina Pečerič in Nadja Rolič.
Na odprtju razstave je uvodoma spregovorila predsednica kulturnega društva Vlasta Jerman, ki je poudarila pomen ohranjanja kulturne dediščine za bodoče rodove. Dogodek so popestrile Valmarinke s prizorom Štajon od fig, razživeli pa so se tudi obiskovalci, ki so pripovedovali razne prigode v zvezi s prehrano. Za prešerno vzdušje je poskrbel mlad harmonikar Bogdan Bukovac.


Fotogalerija

Deli: