Otvoritev prostorov ambulante splošne družinske medicine (foto + video)

Ambulanta Škofije

Danes smo na Škofijah, po številnih letih prizadevanj, le dočakali otvoritev prostorov splošne družinske medicine. 

Koprski župan Aleš Bržan se najprej zahvalil krajankam in krajanom Škofij, ki so s svojo odločnostjo, vztrajnostjo in nepopustljivostjo zaslužni za to, da so v svojem kraju dobili ambulanto splošne družinske medicine: »Načrti za ureditev ambulante v Škofijah niso od včeraj in že dolgo je bilo jasno, da je nujno izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev skupnosti, ki se razvija in krepi tako hitro kot vaša. Obžalujem, da v preteklosti za vaše potrebe ni bilo dovolj posluha, je pa vaša ambulanta v mojem mandatu postala eden izmed naših prednostnih projektov. Z novo naložbo nam je uspelo ljudi približati zdravstveni infrastrukturi, naslednji naš korak bo približati bolnike zdravnikom. Tudi pri tem izzivu boste lahko računali na pomoč občine. Povsem jasno je, da je za krepitev zdravja posameznika nujno sodelovanje celotne lokalne skupnosti.«

Predsednik Sveta Krajevna skupnosti Škofije, Matjaž Čok, je poudaril: "Po letih prizadevanj tega in prejšnjih svetov KS, iskanju kompromisov in pravilnega vrstnega reda izpolnjevanja pogojev, je pred nami nova, prostorna in svetla zdravstvena ambulanta družinske medicine. Da je ambulanta potrebna, so izrazili krajani tako na zborih krajanov, kot tudi z anketami. Dvome smo tako lahko hitro odpravili.  

Ker je v današnjih časih sila težko povečati zdravstveno oskrbo na primarni ravni, je to kar imamo sedaj, nujen in neizogiben začetek.  

Da ambulanta zaživi, so poleg politične volje,  potrebni vsaj trije pogoji: prostor, program (finance) in seveda zdravnik. Prav nobena od teh stvari ni samoumevna. V KS smo se vrteli v začaranemu krogu, ko smo imeli prostor, a ni bilo programa, potem smo dobili program, pa ni bilo prostora. Vedno pa smo potrebovali še zdravnika.   

Na koncu je bilo vendarle potrebno prijeti bika za roge, narediti rez in se odločiti – za TA prostor. Začeli smo s prostorom, ker enkrat, ko je ta zagotovljen, v njegovi fizični obliki, ni več možno iskati izgovorov, razlogov ali opravičil. Sedaj kandidiramo za program in iščemo zdravnika. V vmesnem času nam bo pomagal. dr. Bossman, ki je prisluhnil prošnji občine in bo pri nas enkrat na teden, za kar se mu iskreno zahvaljujemo."  


Dr. Peter Bossman, specialist družinske medicine, ki bo ambulanto začasno vodil, je izrazil upanje, da bo občina uspela najti zdravnika za poln delovni čas. Ambulanta bo z delom pričela po prvomajskih praznikih, saj jo je potrebno še opremiiti. Dr. Bossman bo na voljo enkrat tedensko, ob četrtkih.  

Neva Tul, svetnica s Plavij je izpostavila, da je veliko krajanov v naši skupnosti starejših, ki ne morejo sami voziti, zato potrebujejo prevoz in ravno zaradi tega je bilo zanje potrebno nekaj storiti. 

Strokovna vodja Zdravstvenega doma Koper, Ljubica Kolander Bizjak, je za Primorsko kroniko povedala, da se srečujejo s hudo kadrovsko stisko. Rešitev vidi v zaposlovanju zdravnikov, ki prihajajo izven Slovenije.  

Prireditev so s svojim petjem popestrila Dekleta s Škofij in pevska sekcija pri Društvu Dobra volja Škofije.

Dogodek je bil medijsko podprt:



Fotogalerija

Deli: