Petnajst let Praznika vina in oljk na Škofijah

Praznik vina in oljk

Letos mineva 15 let, odkar smo na Škofijah prvič pripravili Praznik vina in oljk. Ideja o prazniku se je porodila v KD Istrski grmič, ki ga vsa leta tudi organizira.

Letošnji praznik je potekal 12. oktobra. Prizorišče dogajanja pred poslovno-stanovanjskim objektom in cerkvijo je vlepem jesenskem vremenu obogatilo 25 lično opremljenih stojnic. Svoje pridelke sta nudili domači kmetiji Agapito in Valce, že drugič pa je bil med nami znani oljkar Gec iz Kopra. Center za oljkarstvo iz Kopra pa nam je pripravil poučno razstavo o vrstah oljk v slovenski Istri. Svoje vino so ponujali vinar in kletar Milan Markočič s Škofij, Igor Bertok in družinsko vinarstvo Čok s Plavij. Obiskovalci pa so okušali tudi vina vinarjev Zorka Franca in družine Kavrečič s Škofij ter vinarstva Hrvatin z Elerjev. Vsako leto je naš zvest razstavljavec tudi čebelar Dario Flego z Zg. Škofij, ki nam pripravi bogat izbor medu in drugih čebeljih dobrot.

Tradicionalno se na našem prazniku predstavljajo tudi krajevna društva, ustanove, organizacije, posamezni ustvarjalni krajani in povabljeni gostje. Na stojnici našega kulturnega društva smo s slikovnim in pisnim materialom prikazali naše dolgoletno delo. Na podoben način sta se predstavili tudi slovenski kulturni društvi Društvo Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga in KD Ivan Grbec iz Škednja. Vzgojiteljice domačega vrtca so organizirale zanimivo delavnico za otroke, mlade pa so pritegnili tudi skavti s svojimi dejavnostmi. Znana kuharica Emilija Pavlič iz Kopra je obiskovalce osveščala o pomenu zdrave prehrane. Tudi tokrat so bili na stojnicah prisotni predstavniki humanitarnih organizacij Rdeči križ, Župnijski karitas in Center Sonček iz Kopra. Iz sosednje KS se je predstavilo Turistično društvo Hrvatini. Prvič je bilo med nami društvo Pristan – Univerza za tretje življenjsko obdobje Koper. Predstavilo je izdelke krožkov: likovnega, keramičnega, kaligrafskega in fotografije pohodniških skupin. V društvu je včlanjenih tudi veliko članov iz naše KS. Vsa leta se nam na našem prazniku pridružita znana zbiralca starin Marija in Janez Janežič z zanimivo razstavo starih predmetov in dokumentov. Gverino Kotrle in Pavel Viler pa sta dala na ogled glasbila in druge predmete iz naravnih materialov. Poglede so pritegnili tudi raznolikiizdelki iz sivke, ki jih je privlačno izdelala Gracijela Jerman iz Ankarana. Nekatere Valmarinke so razstavile svoja lepa ročna dela, druga skupina pa je uprizorila star način oblikovanja pričesk. Društvo upokojencev je dogajanje popestrilo z bogatim srečelovom. Na prazniku je bilo prisotnih tudi nekaj mopedistov iz Društva starodobnih vozil Tomos Škofije. Dišalo pa je tudi po dobri hrani. Lovski družini Koper in Dekani sta nam prispevali meso za divjačinski golaž, ki sta ga skuhala lovca Dori Korda in Ivek Kerencov. Prijetno pa je brbotalo še iz kotlov ŠTDK Elerji in krajana Maria Lugarova. Suad, Enio in Mario so nam skuhali odlične bobiče in pasulj, šolska kuhinja pa okusno joto. Za sveže pečene palačinke pa so poskrbele Ivanka Norbedo in njene pomočnice. Številni obiskovalci, med katerimi je bil tudi župan MO Koper Aleš Bržan, pa si niso le ogledovali stojnic in okušali dobrih jedi in pijače, razvedrili so se tudi ob spremljanju pestrega kulturnega programa. Oblikovali so ga godbeniki na pihala Mužika sv. Lazar iz Boršta, Ženska vokalna skupina Dekleta s Škofij pod vodstvom Maria Petvarja, Obalni orkester harmonik iz Izole pod vodstvom našega krajana Andreja Gropajca in ansambel Mi trije. Otroke pa je pritegnila predstava O treh zajčkih – KAMIŠIBAJ v izvedbi Ateljeja Slikovedke iz Ljubljane. Na prazniku je bilo za vsakogar nekaj. Predvsem pa so bili pomembni prisrčni stiki in pogovori med prijatelji in znanci.

Že petnajst let praznovanja posvečenega oljkarstvu in vinogradništvu, je pomemben dosežek, saj povezuje vasi in zaselke KS in predstavlja marljivost in ustvarjalnost naših ljudi. Tako se krepi tudi prepoznavnost KS Škofije v širšem prostoru in med našimi rojaki onstran meje.

Organizacijo praznika so nam omogočili MO Koper, KS Škofije, Luka Koper in številni drugi donatorji. Vsem smo se pisno zahvalili. 


Vlasta Jerman


Deli: