Plavski večer

Plavski večer 30.6.2023

Preteklost, spomini, anekdote, glasba in prijetno druženje so 30. junija navdušili obiskovalce Plavskega večera. 

Na prizorišču ob cerkvi v središču vasi, ki so ga domačini izvirno opremili za kulturno in družabno prireditev, so obiskovalce najprej pozdravili pevci krajevnega kvarteta, ki je občinstvo nasmejal z venčkom šegavih ljudskih pesmi.

Sledil je bogat program, ki ga je povezovala predsednica Kulturnega društva Istrski grmič Škofije, Vlasta Jerman. Skozi pripoved o življenjskih usodah in prigodah, z dodatkom hudomušnih anekdot, je v preteklost navzoče popeljala Neva Samec. Ženska vokalna skupina Dekleta s Škofij, pod vodstvom Maria Petvarja, je s pesmimi pospremila k pogovoru z gospo Milo Letig. Dolgoletna članica kulturnega društva je z »zgodovino v živi besedi« nagovorila poslušalce vseh starosti; mladi so ob pripovedi spoznavali življenje prednikov, starejši so obujali spomine.

Učenci Osnovne šole Škofije, Glasbene šole Koper in dijaka koprske umetniške gimnazije so obogatili program s številnimi glasbenimi vložki in poskrbeli za animacijo najmlajših.

Večer so sodelujoči zaokrožili s projekcijo video predstavitve Plavje »ambat« - vas nekoč v podobi in sliki, s katero sta avtorici Neva Šečerov in Neva Samec skozi foto utrinke in glasbo navzoče popeljala skozi zgodovinske mejnike in etnografske posebnosti vasi od leta 1904 do 1991.

Pripravila: Elen Zrinski

Celotno prireditev z nastopajočimi si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku. 


Fotogalerija

Deli: