Poklonili smo se padlim v NOB (video)

27. APRIL 2021 DAN UPORA PROTI OKUPATORJU

27. aprila praznujemo Dan upora proti okupatorju. V noči iz 26. na 27. april 1941 je bila namreč v vili književnika Josipa Vidmarja, v Rožni Dolini, ustanovljena Osvobodila fronta. Nedolgo zatem je bil 1. decembra istega leta, na Jamškovi domačiji na Plavjah, ustanovljen 1. odbor OF v Slovenski Istri. Ravno zato v teh dneh, po številnih krajih v Sloveniji, potekajo manjše komemorativne slovesnosti v spomin na organiziran upor proti okupatorju in na padle v Narodno osvobodilnem boju

Tudi v naši krajevni skupnosti smo se poklonili krajankam in krajanom, ki so med II. svetovno vojno padli za svobodo naroda. Zaradi epidemioloških razmer smo se zbrali v okrnjenem številu, najprej pred spomenikom na Škofijah, kjer so se manjše komemorativne slovesnosti udeležili tudi učenci Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije, nato pa še ob spomeniku na Plavjah, Jamškovi domačiji in spominskem obeležju Danilu Pregarcu na Badihi.  

Ob tej priložnosti sta nas nagovorila Vladimir Tul, predsednik krajevne organizacije Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper, ter Matjaž Čok, predsednik sveta KS Škofije. 

Spomin na pogumne fante in dekleta smo obeležili tudi z 10 minutnim videoposnetkom. Vabljeni k ogledu! 

Smrt fašizmu, svoboda narodu! 



 

Fotogalerija

Deli: