Praznično druženje na Plavjah

PLAVSKI VEČER 1.7.2022

V petek, 1. julija, je Kulturno društvo Istrski grmič Škofije priredilo na Plavjah bogat kulturni večer, posvečen kulturni preteklosti in sedanjosti. 

Plavje so svoj čas slovele zlasti na glasbenem in pevskem področju. Z minevanjem generacij in družbenimi spremembami je kulturni vaški utrip oslabel in utihnilo je tudi nekdanje plavsko društvo STRAŽA. Med domačini pa so ostali  bogati spomini in materialni dokazi. Polno  so zaživeli ob pripravah in izvedbi pestrega  kulturnega programa. Zaživeli so na razstavljenih panojih, domiselni sceni in živi besedi pripovedovalk (Vera Mažgon, Neva Tul, Elen Zrinski, Neva Samec, Mila Letig, Nevenka Berce).  

Nastopajoči mladi in najmlajši harmonikarji, pianisti, pihalci, violinistka, kitaristi, flautist in pevec so poželi vesele aplavze. Vzbudili so optimizem, občutenje lepše prihodnosti. Osrednjo vlogo je imela predsednica društva Istrski grmič Vlasta Jerman, ki je vse povezovala  z vedrino in lepo besedo. Elen Zrinski, oblečena v narodno nošo, pa je simbolno predstavljala izročilo časa. 

Vse se je odvijalo na prostem , v prijetni senci ob plavski cerkvi. Vse zbrane je pozdravil predsednik sveta KS Škofije g. Matjaž Čok. Čestital je vsem, ki so pripravili ta lepi večer.  Kot Plavčan se veseli napredka svojega kraja in celotne krajevne skupnosti. 

Ta  večerni plavski dogodek  ni privabil   samo Plavčanov in Škofjotov,  prišli so  tudi od drugod. Vsi so se zbrali ob bogato obloženih mizah, se srečevali, pogovarjali, spoznavali – se družili. Kot nekdaj!

Vera Vezovnik


Fotogalerija

Deli: