Preprečimo širjenje okužbe s koronavirusom covid-19 (SARS-CoV-2)

korona virus škofije

Spoštovane krajanke in krajani, 

V Sloveniji je bila v četrtek, 12.marca, razglašena epidemija nalezljive bolezni koronavirus covid-19 ( SARS-CoV-2) zato ne bo odveč, če z vami delimo nekaj nasvetov kako ravnati, da se okužba ne bi širila in kako ravnati, če sumite, da ste zboleli. 

KAJ JE KORONAVIRUS?

Koronavirus povzroča virusno bolezen, ki se kaže s simptomi, podobnimi gripi. Pri približno 80 % okuženih poteka v lažji obliki, težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Ocenjuje se, da je smrtnost po okužbi približno 2 %. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Najbolj ogrožena skupina so starejši ljudje in tisti z že obstoječimi zdravstvenimi stanji kot je sladkorna bolezen ali bolezni srca itd. (vir: www.gov.si )

PREPREČEVANJE ŠIRJENJA OKUŽBE Z VIRUSOM

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča naslednje preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.



KAJ STORITI, ČE MISLITE, DA STE OKUŽENI?

Na spletni strani vlade https://www.gov.si/teme/koronavirus/ so zapisali spodnja navodila

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), prosimo, da:

  • Ostanete doma in se izogibajte stikom z ljudmi.
  • Pokličete osebnegazdravnikaoz. dežurnega zdravnika v najbližji dežurni ambulanti, če kličete izven delovnega časa vašega zdravnika.
  • Zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo.Če bo sum upravičen, vas bo napotil na najbližjo zdravstveno ustanovo - vstopno točko za odvzem brisa. 
  • Do te zdravstvene ustanove se peljite z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Kašljajte v robec ali rokav. Pred odhodom od doma si umijte roke z vodo in milom.
  • Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa.
  • Po prejemu rezultata vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih.

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je bil vzpostavljen klicni center.

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb / strokovnjakov.

KAKO RAVNATI, ČE STE ZBOLELI?

Obsežna navodila kako ravnati, če ste zboleli in ste v domači oskrbi dobite  TUKAJ .

 V KOLIKOR LAHKO, OSTANITE DOMA! ZDRAVJE JE NA PRVEM MESTU.

Infektologi s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana apelirajo na državno vodstvo naj ustavi javno življenje v Sloveniji. Poleg takojšnjega zaprtja vseh izobraževalnih ustanov (z izjemo vrtcev), muzejev, diskotek, nočnih klubov, kinodvoran, gledališč, koncertnih dvoran in ostalih javnih ustanov, odsvetujejo tudi daljše zadrževanje v nakupovalnih centrih. Predlagajo še oster javni apel, naj se ljudje čim bolj zadržujejo doma. 


DODATNI UKREPI V MESTNI OBČINI KOPER

Koprski župan Aleš Bržan je sprejel odločitev o odpovedi izvedbe vseh dejavnosti v vseh javnih športnih objektih in drugih večnamenskih prostorih v Mestni občini Koper.Do nadaljnjega tako za javnost ostajajo zaprti Olimpijski bazen Koper, Arena Bonifika, dvorana Burja na Škofijah, vse šolske telovadnice, zadružni in kulturni domovi, Center dnevnih aktivnosti, Večgeneracijski center Morje in drugi zaprti javni prostori, v katerih so se odvijali različni dogodki.

V času uradnih ur bodo na Mestni občini Koper dosegljivi na telefonski številki 05/66 46 100 (centrala) oziroma na drugih številkah posameznih uradov https://www.koper.si/sl/kontakti-2/, poslujemo pa tudi po pošti in elektronski pošti obcina@koper.si. Občinski inšpektorat bo v času uradnih ur dosegljiv na številkah 05/ 664 63 40 (tajništvo), 041 627 286 (Operativni center) in 080 44 49 (brezplačna številka) in na elektronskem naslovu tajnistvo.SIRZR@koper.si.

Krajevne skupnosti bodo dosegljive samo prek telefona, in sicer od ponedeljka do petka, med 9. in 11. uro:

  • KS Škofije - 041 698-435

 (vir: https://ekopercapodistria.si/obvestila/dodatni-ukrepi-v-mestni-obcini-koper/ )

KS Škofije pozive vsa društva, ki koristijo prostore v zadružnem domu ali namiznoteniški dvorani, da do preklica ukrepov ne izvajajo svojih dejavnosti

Osnovna šola in vrtec na Škofijah, skladno z ukrepi, zapirata svoja vrata. V kolikor lahko svojega otroka vzamete iz pouka že v petek, 13. marca, obvestite šolo po ustaljenih kanalih (vir: http://www.sola-skofije.si/2020/03/12/korona-virus/


KAKO JE S POTOVANJI?

Vse informacije glede varnosti potovanj dobite na spletni povezavi Ministrstva za zunanje zadeve https://www.gov.si/teme/varnost-potovanj/ .

Z 11. 3. 2020 je v veljavo stopila Odredba o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni. Mejo z Italijo je mogoče prehajati le na šestih kontrolnih točkah, kjer poteka nadzor vstopa tujcev v Slovenijo

Vstop v Slovenijo je dovoljen posameznikom, ki predložijo dokazilo o opravljenem testu, s katerim izkažejo negativen izvid na SARS-CoV-2, oz. posameznikom s telesno temperaturo nižjo od 37,5 °C in ki ne kažejo jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje). Odredba se ne uporablja za državljane Republike Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji in tovorni promet.

Odredba o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni, dostopno na naslednji povezavi. 

Ministrstvo za zunanje zadeve RS odsvetuje vsa potovanja na območje severne Italije (dežele Furlanija Julijska krajina, Benečija, Tridentinska-Gornje Poadižje/Južna Tirolska, Lombardija, Emilija-Romanja, Piemont, Dolina Aoste, Ligurija, Toskana) in vsa nenujna potovanja v preostale dele Italije. Enako velja za vsa potovanja v Iran. Slovenskim državljanom, ki se v Iranu nahajajo začasno, svetujejo, da si čim prej organizirajo odhod iz države. Odsvetujejo tudi vsa potovanja na območje Daeguja in območje mesta Cheongju v Južni Koreji ter vsa nenujna potovanja v ostale predele države. Še vedno odsvetujejo nenujna potovanja na Kitajsko in vsa potovanja v provinco Hubei.

(vir: https://www.nijz.si/sl/informacije-za-potnike-v-zvezi-z-novim-koronavirusom-sars-cov-2 )

Na našem območju je iz Italije v Slovenijo in obratno možno vstopati le prek kontrolne točke na Škofijah(nekdanji mejni prehod). Maloobmejni prehodi so zaprti!

 

KAKŠNO JE TRENUTNO STANJE Z OBOLELOSTJO V SLOVENIJI?

SPREMLJAJTE MEDIJE IN UPOŠTEVAJTE NAVODILA URADNIH INSTITUCIJ!

Deli: