Prva delavnica "Predlagam-odločam" je bila na Škofijah

Delavnica predlagam-odločam

Mestna občina Koper se je odločila svojim občanom ponuditi možnost odločanja kako investirati del proračunskih sredstev po njihovih željah.  V ta namen so se povezali s Kulturno izobraževalnim društvom PiNA, ki bo v teh dneh na delavnicah izobraževalo občane, kako najbolje izkoristiti ponujeno priložnost. 

Prva od delavnic je potekala ravno na Škofijah. Zbrane je najprej pozdravil koprski župan Aleš Bržan, ki je besedo potem prepustil članom PiNE. 

Kot je uvodoma povedal Borut Jerman, se občina prvič loteva takega projekta. Sledila je dobrim praksam, ki so ponekod v Sloveniji in v svetu že uveljavljene. Tudi sam postopek so smiselno prilagodili glede na uspešne modele.  Praksa kaže, da je na začetku udeležba nizka, se pa z leti viša in danes je ponekod odstotek tistih, ki se participacije poslužujejo višji od same udeležbe na lokalnih volitvah

In kaj pravzaprav partecipativi proračun je? O temu in o samem postopku predlaganja in glasovanja za projekte je govorila Darja Oražem. 

V tem kratkem videu je razložen participativni proračun. 

Paticipacija poteka v treh korakih: 


1) PREDLAGAJ

Svoje predloge lahko pošljete vse do 29. septembra. 

Postopek je opisan na spletni strani: HTTPS://PREDLAGAM-ODLOCAM.KOPER.SI/

Če še nimate lastnega računa, se morate najprej registrirati tako, da kliknete najprej na PRIJAVA in nato REGISTRACIJA kjer morate vnesti svoje podatke. Nato lahko oddate svoj predlog. 

Projekte lahko predlaga vsakdo s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, star/-a vsaj 15 let. Vse oddane predloge projektov bo pregledala komisija, ki bo preverila, ali je predlog izvedljiv, skladen z zakonodajo, v pristojnosti občine, finančno ovrednoten med 5.000 in 20.000 € z DDV-jem in ali ustreza drugim predpisanim pogojem iz poziva. Če predlog ustreza navedenim predpisanim pogojem, se o njegovi izvedbi neposredno odločijo občanke in občani v naslednji fazi participativnega proračuna, in sicer z glasovanjem.

2) GLASUJ

Glasovanje bo potekalo med 21. in 27. oktobrom. Glasuje lahko vsakdo s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, star/-a vsaj 15 let. Vsakdo lahko glasuje samo enkrat. Poleg spletnega je možno tudi osebno glasovanje, in sicer v vložišču MOK ali na sedežih krajevnih skupnosti.

3) SPREMLJAJ

Za izvajanje izglasovanih projektov je odgovorna občina. Vsi izglasovani projekti bodo vključeni v proračun Mestne občine Koper in izvedeni v letu 2020.


In kaj je najbolj skrbelo razpravljalce na škofijski delavnici?

Najbolj izpostavljene teme so bile kratek časovni okvir, možnosti preglasovanja večjih KS znotraj posameznega območja in neinformiranost občanov. Jerman pravi, da je to vse res a da nekega idealnega modela ni, lahko se pa učimo in izboljšamo procese za v bodoče. Prisotni so se tudi strinjali, da je podeželje v zadnjih letih bilo zapostavljeno in je potrebno premnogih investicij.  Proti koncu so se začeli tudi neformalni pogovori o sodelovanju med različnimi KS pri skupnih projektih, kar je tudi eden od ciljev participacije. 

V kolikor ste zamudili škofijsko delavnico, se lahko udeležite bilo katere, ki se bo odvila v prihodnjih dneh. 



Fotogalerija

Deli: