110. obletnica KD Istrski grmič

110 let IG

Letos poteka 110 let odkar je bilo na Sp. Škofijah ustanovljeno Pevsko, bralno in godbeno društvo Istrski grmič, ki je bilo sad narodnega prebujanja. Na začetku 20. stoletja je tako kot v sosednjih vaseh vzniknilo iz potrebe po potrjevanju narodne samobitnosti.

Žal pa je čas med obema vojnama delovanje društva prekinil. Vendar je naš GRMIČ trdoživ, pogosto je usihal in se znova prebujal in nas opozarjal, kako pomembne so vrednote kulturnega življenja. Njegovo ime se ponovno pojavi leta 1956, ko je bilo društvo v novi državi  na novo ustanovljeno kot Prosvetno društvo Istrski grmič. Ob pomoči osnovne šole je delovalo dve desetletji, nato spet poniknilo. Po nekajletnem mirovanju je bilo odločilno leto 1986, ko je bilo društvo znova ustanovljeno in registrirano kot KD ŠKOFIJE. Zadovoljevalo naj bi potrebe vseh vasi naše KS. V letu 1991 pa je bilo v skladu z novo zakonodajo ponovno registrirano z imenom KD Istrski grmič Škofije. Od leta 1986 Istrski grmič deluje nepretrgoma. S kulturnimi dejavnostmi in dogodki člani društva, katerega število se giblje okrog 80, podarjamo svojim krajanom in drugim bogata kulturna doživetja. Delujemo v več sekcijah: ŽeVS Dekleta s Škofij, Valmarinke, Gledališka skupina mladih, Recitacijsko –gledališka skupina odraslih in Domoznanska sekcija.

Ob jubilejnem letu smo pripravili zbornik z naslovom Korenine naše preteklosti navdihujejo kulturno delovanje danes. V njem smo podrobneje opisali zgodovino in delovanje našega društva. Z razstavo fotografij smo prikazali razgibano ustvarjanje naših sekcij. Načrtovali pa smo tudi pohod v vasi naše KS, kjer so nekoč delovala sorodna prosvetna društva. Obeleženje obletnice smo zaključili v petek, 24. novembra v dvorani zadružnega doma. V svečano prireditev sta nas uvedla mlada violinista Uroš Bubnič in Lara Štemberger. Skupina domačinov, večinoma članov bivšega škofijskega okteta in Valmarinke, so  nam uprizorili, kako se je davnega leta 1907 rojevalo naše društvo. Večer so s petjem obogatili  solist in zborovodja Mario Petvar ter ŽeVS Dekleta s Škofij. S pestrim programom se nam je pridružila tudi domača osnovna šola, s katero vsa leta tesno sodelujemo. Ubrano je zapel otroški  pevski zbor, skupina učencev je na izviren način, z recitalom, voščila društvu ob jubileju. Z duhovitim dvogovorom v narečju sta nastopila učenca Ana Kamenšek Zerbo in Lenart Šporin. Tudi iskrive Valmarinke so ta večer spet imele zanimiv pogovor. Tokrat so nas poučile, koliko različnih oblik imen so imele naše Škofije skozi čas. Z mojstrskim igranjem na harmoniko nas je navdušil domačin Andrej Gropajc. Večer je sklenil Tamburaški ansambel France Prešeren iz Boljunca. O pomenu in delovanju društva je spregovorila predsednica Vlasta Jerman. Društvu je čestital predsednik Sveta KS Edmond Gašpar, v imenu MO Koper nam  je izročil priznanje podžupan Peter Bolčič, ki je poudaril, da je društvo pomembno za kraj, uveljavljeno pa je tudi v občinskem merilu. Priznanje v imenu ZKD MO Koper pa nam je prinesla članica izvršnega odbora Nevenka Kariš. Prireditev je s svojim izvirnim govorom oplemenitila slavnostna govornica , radijska in televizijska urednica ter avtorica številnih dokumentarcev, Loredana Gec iz Trsta. Prireditev so spremljali številni obiskovalci in gostje iz domačega kraja in drugod. Zlasti ponosni smo bili, da so med nami tudi naši častni člani Vera Vezovnik, Mila Letig in Leander Cunja. Veseli pa smo bili tudi rojakov iz sosednje Italije. Večer smo zaključili s prijetnim druženjem, si nazdravili, pokramljali s prijatelji in znanci  ter se posladkali s torto, ki nam jo je prav za naš jubilej izdelala Slaščičarna Renata.

Bogato obeleženje jubileja so nam omogočili: Mestna občina Koper, Krajevna skupnost Škofije,Zveza kulturnih društev MO Koper, Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Koper, Geošped Koper, Zavarovalnica Triglav, Titus d. o. o. Dekani, Adria Tow, Marjetica Koper, Restavracija Capra Koper, Slaščičarna Renata.       

Toplo se jim zahvaljujemo.

Vlasta Jerman

Foto Alan Radin in BV

 

V. J.

Fotogalerija

Deli: