Revija oblačil

piknik-modna revija

V okviru vsakoletnega piknika Društva upokojencev Škofije je KD Istrski grmič 8. junija pripravilo zanimivo revijo oblačil. Z njo je želelo popestriti piknik, predvsem pa se pokloniti častni članici domačega kulturnega društva in nekdanji predsednici DU Škofije Mili Letig.

Milo poznamo domačini predvsem kot dejavno krajanko na družbenem in kulturnem področju. Manj pa nam je znana njena zelo uspešna in plodna poklicna dejavnost – šiviljstvo. Mila se je rodila v času, ko so bili ti kraji pod Italijo. Izhaja iz trdne in zavedne slovenske kmečke družine z Badihe. Po končanem  obveznem šolanju, je bistro dekle želelo nadaljevati z izobraževanjem, a domače razmere ji tega niso dopuščale. Že kot dekletce se je prvih šivov učila pri sosedi, ki je bila šivilja. Takrat so morali na vasi šivati vse po vrsti od spodnjega in hišnega perila, raznih oblačil, največkrat pa so tudi popravljali stara oblačila. Kot desetletna deklica se je s kolesom že vozila v Milje in se seznanjala s šiviljskimi veščinami pri tamkajšnjih šiviljah. Časi so bili negotovi, divjal je fašizem, druga svetovna vojna…Mila je bila tudi v teh časih dejavna, predvsem pa je ostala zvesta svojemu narodu. Po vojni je hodila na šiviljske tečaje tudi v Trst in v stroki še bolj napredovala. Z lahkoto je krojila in šivala, saj je bila naravno nadarjena za ta poklic. Po priključitvi Cone A  k Jugoslaviji leta1954 so na Škofijah ustanovili Obrtno delavnico Milka. V njej naj bi se združilo več šivilj in šivalo za potrebe prebivalstva. Vodja delavnice je postala Mila. Že po enem letu so delavnico ukinili in dejavnost preselili v Koper. Tudi v Kopru je na novo ustanovljeno delavnico vodila naša vaščanka. Glede na to, da si je želela ustvariti družino, je delo kmalu opustila. Odtlej se je s šivanjem ukvarjala le v domači vasi. Ne le v domačem kraju, ampak tudi širše je bila zelo znana in cenjena šivilja. Bila je sposobna kreirati in zašiti vrhunska ženska oblačila. Pri delu je bila hitra in zanesljiva ter vedno v koraku z novimi modnimi smernicami. Svojim strankam je svetovala glede krojev in nakupa blaga. Znana je bila po varčnosti. To so vedeli tudi trgovci, pri katerih so Miline stranke kupovale blago. Marsikaj je zašila tudi za potrebe društev in krajevne skupnosti.

Na zgoraj omenjeni reviji oblačil smo videli nekaj poročnih oblek iz 60 –ih, 70-ih in 80-ih let prejšnjega stoletja. Lastnice oblek so lepo poskrbele zanje, saj so še zelo dobro ohranjene. Prav tako smo občudovali njena svečana in druga oblačila. Odlikuje jih kvalitetno blago in natančna izdelava. V posamezni družini so mnoge izmed njih nosile kar tri generacije žena. Kljub častitljivi starosti Mila še danes ne miruje. Še vedno kaj zašije, zoži, razširi. Tudi reviji oblačil je dodala piko na i. Le v nekaj urah je sešila otroško oblekico po zadnji modi.  

Več fotoutrinkov s piknika si lahko ogledate na povezavi: https://www.facebook.com/pg/ksskofije/photos/?tab=album&album_id=723888704696690

Deli: