110. obletnica slikarja sončne istrske pokrajine

Herman Pečarič

V počastitev  110. obletnice rojstva akademskega slikarja Hermana Pečariča, ki se je rodil na Sp. Škofijah 6. marca 1908, bomo v Kulturnem društvu Istrski grmič pripravili sklop aktivnosti. Le – te se bodo odvijale med 17. In 24. majem 2018.  

POHOD V SPOMIN HERMANA PEČARIČA – 17. maja ob 16. uri, zborno mesto pred Zadružnim domom.

Organizirali  bomo pohod po poteh , kjer je Herman Pečarič večkrat upodabljal motive iz narave. Udeleženci se bomo najprej podali do   slikarjeve rojstne hiše, kjer je na pročelju stavbe vzidana spominska plošča. Nato nas bo pot vodila mimo hiše, kjer je bilo leta 1907 ustanovljeno naše društvo. Sprehodili  pa se tudi bomo med vinogradi in oljčniki ter predeli vasi, kjer je umetnik ustvarjal. Pohod bo vodil dober poznavalec krajevne  preteklosti Leander Cunja.

LIKOVNO USTVARJANJE  UČENCEV

Organizirali bomo likovne delavnice, na katerih bodo učenci ustvarjali v različnih tehnikah. Slikali in risali bodo motive iz istrske pokrajine. 

LIKOVNI EX-TEMPORE ODRASLIH

Likovni amaterji bodo upodabljali motive iz Pečaričevega rojstnega kraja, skozi katera bo vel duh primorske pokrajine, neminljive spremljevalke Pečaričevega ustvarjanja. Dela bodo razstavljena v slaščičarni Renata. 

 

PUBLIKACIJA O ŽIVLJENJU IN DELU SLIKARJA HERMANA PEČARIČA

Širšo javnost bomo seznanili, da se je  akademski slikar Herman Pečarič pred 110. leti  rodil prav našem kraju na Sp. Škofijah. Pripravili bomo publikacijo o njegovem življenju in delu. Razdelili jo bomo krajanom.  

 OBISK LIKOVNE GALERIJE - 22. maja ob 15:30 ( odhod z avtobusne postaje v smeri proti Trstu)

Galerija z likovnimi deli slikarja je v Piranu. Njegova dela želimo približati širšemu krogu krajanov, zato bomo organizirali prevoz in ogled stalne razstave likovnih del našega rojaka, ki jih je njegova soproga podarila občini Piran,kjer je zadnja leta živel in je tudi pokopan. Ogledali pa si bomo tudi najnovejšo razstavo, ki so jo  pripravile Obalne galerije v počastitev 110. obletnice slikarjevega rojstva. Razstavo so poimenovali  Slikarsko stojalo za dva: Pečarič & Birsa.
 Ob tej priložnosti bomo položili cvetje na slikarjev  grob.

Za obisk galerije se lahko prijavite v slaščičarni Renata.

 

 ZAKLJUČNA PRIREDITEV – četrtek. 24. maja ob 19. uri v dvorani Zadružnega doma

Pripravili bomo zaključno prireditev SLIKAR SONČNE ISTRSKE POKRAJINE z razstavo likovnih del Hermana Pečariča, ki so v zasebni lasti. Prikazali bomo umetnikovo življenjsko pot. Uprizorili bomo prizor iz njegove mladosti. O njegovem delu bo spregovorila kustosinja iz Obalnih galerij. Prireditev bomo obogatili s kulturnim programom in povabili umetnikove sorodnike.  

POIMENOVANJE  DVORANE ZADRUŽNEGA DOMA PO AKADEMSKEMU SLIKARJU HERMANU PEČARIČU 

Svet KS je v začetku aprila na predlog društva sprejel sklep o poimenovanju dvorane Zadružnega doma po slikarju Hermanu Pečariču.

 Hermina Valenčič

 

 

                

 

 

Fotogalerija

Deli: