32 vprašanj

Zbor občanov o šoli

Predsednik sveta KS Škofije Edmond Gašpar je za zbor občanov pripravil 32 vprašanj, ki so izbor danih pobud, predlogov in odprtih problemov. Te je v svojem mandatu obdeloval svet KS in vodstvo, ki pa mu ni bila dana možnost neposrednega razreševanja s pristojnimi v občini in županom. Gre za dobra tri leta izgubljenih možnosti občinske uprave in župana, da bi s svetom KS, ki je v svojem mandatu med bolj aktivnimi v občini, gradil boljše življenjske, bivalne in družbene odnose ter lokalno samoupravo.

Vprašanja obsegajo številna področja iz pristojnosti različnih uradov:

1. Svet MOK je že l.2007 sprejel sklep o izdelavi Občinskega prostorskega načrta. Eno od osnovnih načel, ki jih je potrdil tudi slovenski parlament, je načelo javnosti pri pripravi tako pomembnega prostorskega akta. V kakšni fazi je izdelava tega akta po več kot 10 letih od sklepa? Kako da krajevnim skupnostim do danes  niso predstavljena niti izhodišča? 

2. V letu 2012 je ob javni razgrnitvi KS Škofijepodala pripombe na OPPN Fortezza. Osnovni problem te pozidave je bila umestitev dostopne poti do tega območja. Prosimo za informacijo :

-          kaj se dogaja s tem projektom?

-          ali je po vseh  letih definirana idejna zasnova trase dostopne ceste, ki naj bi bila istočasno začetek podslemenske ceste v smeri proti šoli in Zg. Škofijam. Če je izdelana, naj jo  Urad za okolje in prostor predstavi v KS .

3.  Kdaj bosta MOK in župan prisluhnila KS Škofije in Bertoki, ki si prizadevata za razvinjetenje HC Škofije - Koper že vsaj od l.2013 in se jim pridružila  v prizadevanjih za razvinjetenje na podoben način kot se je župan angažiral  v primeru razvinjetenja predora Markovec?

4. Kaj bosta občina in župan storila za zaščito interesov krajanov Škofij ob gradnji tunela T8 za potrebe proge Divača Koper  glede na to, da je predstojnik občinskega urada za okolje in prostor že l.2012 dejal, da se občine to ne tiče, ker gre za državni lokacijski načrt?

Ali se bo zavzel za interese krajanov KS Škofije  na enaki način kot se je za zaščito krajanov Kopra proti vplivom Luke ob ugovoru na okoljsko soglasje za podaljšanje prvega pomola v Luki Koper? 

5. Zakaj občina vztrajno prodaje dve parceli v skupni izmeri 6000 m2 nad novo zgrajenim baliniščem za šolskim igrišče? Za širše območje, kjer ležita tudi ti dve parceli, je svet KS že l.2016 dal pobudo, da se jim po sedanjih prostorskih aktih  spremeni namenska raba v urbano zelenje in površine za rekreacijo. Zakaj se ne upošteva predloga KS, da se ustavi prodaja teh dveh in ostalih parcel širšega območja in se jim skladno s sedanjimi prostorskimi akti spremeni namenska raba v  urbano zelenje in rekreacijo? 

6. Zakaj občina odklanja zamisel, da bi  za območja večjih pozidav na Škofijah pripravila urbanistične načrte? 

7. Zakaj občina s stihijsko prodajo zemljišč podpira in celo generira razpršeno pozidavo, ki povzroča kasnejše visoke stroške komunalnega opremljanja? 

8. Zakaj občina še vedno ne ukrepa in počisti deponijo nevarnih kosovnih odpadkov v samem centru Sp.Škofij na občinski parceli i ID znakom 2595-492/5-0?

9. Zakaj kljub številnim ogledom predstavnikov Marjetice in tudi občinskega inšpektorata še vedno ni ustrezno zamejen dostop do divje deponije na Tinjanu -delu parcele št.356/1 k.o. 2596 Tinjan? 

10. Kam se iztekajo fekalni izpusti iz vaške kanalizacije 4. Škofije,  ki jo je MOK obnovila v letu 2017? Ali je predvidena postavitev lokalne čistilne naprave  ali izgradnja javne kanalizacije in kdaj? 

11. Kdaj bodo odstranjeni podzemni rezervoarji iz občinskega zemljišča bivšega bencinskega servisa Sp.Škofije, ki predstavljajo spečo ekološko nevarnost? 

12. Zakaj se je odvzelo KS upravljanje vaške hiše Druge Škofije po tem, ko je bila KS pobudnik  nosilec investicije, ki jo je občina realizirala po več kot 15 letih prizadevanj KS ? Na podlagi katerih javnih kriterijev je bila nato dodeljena namensko novo ustanovljenemu društvu, ki je subjekt zasebnega in ne javnega prava? Zakaj ravno temu društvu, zakaj ni bilo razpisa na katerega bi se lahko prijavila druga društva iz KS? 

13. Zakaj MOK ne poskrbi za legalizacijo objekta  na občinski parc.492/10 - bivše balinišče?

-          Kako to da je župan v letu 2016 rezal trak ob predaji objekta Društvu upokojencev?

-          Ali župan in občina nista  dolžna spoštovati pravnega reda države? 

14. Zakaj se do danes ni uredilo parkirišče na območju bivšega bencinskega  servisa Sp.Škofije,492/1 in v starem vaškem jedru Sp.Škofije na podlagi projektov idejne zasnove , ki jih je izdelal projektivni biro, KS pa plačala izdelavo in predhodni geodetski posnetek? 

15. Kdaj bo asfaltirano in urejno parkirišče ob Stari pekarni (Sp.Škofije 182), ki je izložba kraja in občine za kolesarji ki jim je tam izhodišče za izlete? 

16. Zakaj MOK ne realizira vpisa lastnine Zadružnega doma Škofije v korist KS Škofije po pogodbi iz l.1969 enako kot je bilo to storjeno za okoliške ZD (Bertoki, Dekani, Pobegi-Čežarji)? 

17. Zakaj ni ZK urejen vpis lastnine športne dvorane Burja , kjer je po materialni dokumentaciji KS še vedno lastnik v deležu 77,3%? 

18. Leta 2013 je KS dala pobudo, da se opravi zakoličba in geodetski elaborat za cesto Čuk- zaselek Stari grad. Kdaj bo občina uredila tej cesti status javnega dobra in jo pričela redno vzdrževati? 

19. Kdaj bodo realizirani predlagani ukrepi ureditve  prometne varnosti na državni cesti R 741: dva nivojska prehoda (povozne ploščadi) za pešce, postavitev tabel za omejite hitrosti (imenovanje naselja že od MP in od krožišča iz smeri KP naselje ali 50 km/h)? 

20. Kdaj bodo realizirani predlogi umirjanja prometa na občinski SZ obvoznici proti/od MP Škofije : nivojsko križišče s prehodom za pešce, table  naselje, prometni znaki omejitve hitrosti? 

21. Kdaj bodo realizirani predlogi umirjanja prometa na Elerjih? 

22. Kdaj se bo uredilo parkirišče pred pokopališčem Škofije, ki je v funkciji parkirišča za delavce šole, obiskovalce ŠD Burja in obiskovalce večjih prireditev na Škofijah? 

23. Kdaj se bo uredilo odvodnjavanje iz zasebnih zemljišč v naselju Treš, kamor se izliva meteorna voda iz cestnega prepusta pred pokopališčem Škofije? 

24. Kdaj bo MOK vzpostavila mestno linijo med Škofijami in Koprom? 

25. Zakaj MOK ne organizira poletni kopališki avtobus po vzoru občine Ankaran? 

26. Kdaj bodo izdelani vsaj projekti  izvedbe kanalizacij Plavje, Badiha , Elerji , Tinjan in v kakšnih rokih je pričakovati izvedbo? 

27. Kdaj bo urejena  krožna  pot za šolske kombije skozi naselje 3.Škofije? 

28. Kdaj bodo postavljene pokrite čakalnice za šolske otroke Tinjana Drugih,Tretjih Škofij, Plavij,  Badihe, Urbancev? 

29. Zakaj občina izdaja dovoljenja za prekope tudi komaj obnovljenih asfaltnih površin upravljalcem ostale komunalne opreme?

-          Zakaj ni predhodnega koordiniranja ?

-          Zakaj se o izdanih dovoljenjih avtomatično ne obvešča krajevnih skupnosti?

-          Zakaj se dovoljuje prosilcem vsakokratnih posegov obnovo asfaltnih površin le na minimalni površini izkopov in v  neravnih, cik-cak in ostalih »kreativnih« likovnih oblikah namesto v ravnih linijah in širinah, v katerih  bi morali z valjarji utrditi podložni sloj?

-          Zakaj se za ta dela zahteva samo dvo letno jamstvo kvalitetno izvedenih del, ne pa 5 - letno kot je splošna uzanca v gradbeništvu? 

30.          Kako in kdaj bo Mok implementirala novi zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti in kaj to pomeni za upravljanje pokopališč s katerimi sedaj upravljajo krajevne skupnosti?

-          Kdaj bo uredila kataster vseh pokopališč s katerimi upravljajo KS in kdo bo kril ta strošek?

-          Kdaj bodo dobile KS enoten računalniški program za upravljanje s pokopališči? 

31.          Ali občinski medij »Ekoper« izvaja temeljno funkcijo informiranja občanov s tem, da žali in diskreditira občane, ki ne mislijo enako kot župan? Zakaj občinski medij ne informira občanov in krajanov vseh KS o delovanju svetov KS, prioritetnih letnih načrtih, odpravljanju problemov in ukrepih za dvig kakovosti življenja? 

32.          Konec leta 2016 je država v skladu z evropskimi smernicami oblikovala strategijo lokalne samouprave, katere temeljni cilj je krepitev lokalne samouprave in dvig kakovosti življenja na lokalni ravni. Poudarja krepitev vpliva občanov v svojem okolju in njihovo sodelovanje pri sprejemanju odločitev organov lokalne samouprave za zagotovitev učinkovite rabe virov in zagotavljanje kakovostnih in učinkovitih storitev na lokalni ravni. Povsod je poudarjena participacija občanov. Kako MOK sledi strategiji in sodobnim evropskim smernicam in kakšen je Vaš osebni odnos do krepitve vpliva občanov na odločanje?

 

Deli: