Alokacijski center za begunce bo tudi na Škofijah

hostel - alokacijski center

Danes je KS Škofije obiskal Boštjan Šefic, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve  in seznanil vodstvo KS o odločitvi vlade, da na Škofijah vzpostavi alokacijski center  za begunce.

Gre za  ljudi, ki jih Slovenija v okviru obvez alokacijskega programa EU mora namestiti na svojem ozemlju. Status begunca pomeni, da jim je bil že v deželi, od koder prihajajo (v glavnem iz zbirnih centrov v Grčiji)  po preverjanju  podeljen status, ki jih izenačuje z državljani EU. Skrb za integracijo v skupnost  prevzema  država Slovenija.

Alokacijski center bo v prostorih bivšega  hostla nad lekarno na Sp.Škofijah z možnostjo prostorske namestitve 30-50 ljudi.

Dogovarjanje o vzpostavitvi alokacijskega centra  ministrstvo vodi z Mestno občino Koper že nekaj mesecev, vendar KS o tem ni bila seznanjena do današnjega dne, ko je praktično odločitev sprejeta in potekajo že operativni in organizaciski postopki.

Prvi begunci naj bi se vseljevali  v objekt že v drugi polovici marca 2017. V glavnem naj bi bile to družine, tudi z otroci.

KS je bila odločitev predstavljena kot dejstvo z apelom,  da se skupno  z pristojnimi vladnimi službami po najboljših močeh beguncem iz vojnih območij srednjega vzhoda pomaga pri vživljanju v normalno življensko okolje. Vladni urad in strokvne službe  bodo  po programu za integracijo poskrbeli  za njihovo učenje jezika, seznanjanje z ureditvijo, šolanjem otrok in iskanju dela in zaposlitve.

KS bo od MOK zahtevala vse relevantne informacije, vezane na predhodna dogovarjanja z ministrstvom. Od Ministrstva pričakuje podrobnejši opis in načrte izvajanja programov, kar je bilo danes s strani državnega sekretarja Boštjana Šefica tudi zagotovljeno.

Deli: