Andrej je zmagovalec

Andrej Makor

Mladi, komaj 29 – letni skladatelj in pevec solist Andrej Makor iz Zg. Škofij, ima že tako obsežen življenjepis, posejan s številnimi dosežki in nagradami, da ga je na tej strani težko v celoti zapisati. Zato začnimo z najbolj aktualnim. Na 43. mednarodnem skladateljskem tekmovanju Guido d'Arezzo v Italiji je pred dnevi osvojil prvo nagrado s skladbo Crucifixus. Arezzo pa je sinonim za italijansko in svetovno zborovstvo. Kako velik dosežek je to, pove tudi nominacija za Osebnost Primorske za mesec september. 

Andrej je v času, ko je obiskoval škofijsko osnovno šolo, svojo glasbeno pot pričel z učenjem klavirja. Po končani umetniški gimnaziji v Kopru je študij glasbe nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral najprej iz glasbene pedagogike, nato pa še iz kompozicije in iz solo petja. Bil je tudi prejemnik študentske Prešernove nagrade za skladateljski opus. Trenutno pa je na magistrskem študiju iz kompozicije na konservatoriju v Padovi. 

Prve nagrade je začel osvajati že pred 10 leti: kot solist je leta 2006 na državnem tekmovanju TEMSIG v Mariboru prejel srebrno plaketo, na regijskem tekmovanju leta 2010 pa 1. mesto, zlato priznanje in posebno nagrado. Leta 2012 je na mednarodnem pevskem tekmovanju v Trevisu (IT) prejel 3. nagrado in 1. mesto v kategoriji....

Za kompozicijo ga je navdušil skladatelj Ambrož Čopi, ki je postal njegov prvi mentor in s katerim še vedno sodeluje. S svojimi skladbami je Makor sodeloval na 4. (2009) in 5. (2011) mednarodnem natečaju za zborovske skladbe Ignacij Ota v Trstu, kjer je obakrat prejel 1. nagrado in posebno priznanje za mladega skladatelja. Oktobra 2013 je v Cankarjevem domu v Ljubljani v okviru koncertnega abonmaja Mladi mladim pripravil avtorski večer. Prejel je tudi 1. nagrado na mednarodnem natečaju za zborovsko priredbo pesmi Puntarska ob 300-letnici tolminskega punta. Na državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov v Zagorju 2014 mu je strokovna komisija podelila nagrado za najboljšo noviteto tekmovanja, avgusta 2014 pa je na prestižnem 41. mednarodnem skladateljskem tekmovanju »Guido d'Arezzo« prejel 3. nagrado za skladbo Serenade. Aprila 2015 je prejel 1. nagrado za skladbo Istrijanka na državnem skladateljskem natečaju, ki ga je razpisala Slovenska zveza pihalnih orkestrov. Maja 2015 je v Cankarjevem domu bilo izvedeno Makorjevo celovečerno plesno-scensko delo Slovenski ljudski plesi za simfonični orkester in AFS France Marolt. Julija 2015 je bila Makorjeva skladba »Paisaje« izbrana na mednarodnem razpisu za nove zborovske skladbe, ki ga je razpisal ECCO (European Contemporary Composers Orchestra) v sodelovanju z ECSA (European Composer & Songwriter Alliance) in radio-televizijsko hišo BBC London. Skladba je bila izvedena 30. 9. 2015 na koncertu zasedbe BBC Singers v Londonu. V okviru koncertov Festivala Ljubljana 2015 je bila izvedena Makorjeva skladba za violino in fagot »Saligia«. Ista skladba je bila predstavljena tudi na Svetovnih glasbenih dnevih v Ljubljani. Na 24. zborovskem tekmovanju »Naša pesem« 2016 je Makor strokovno komisijo prepričal s skladbo Pesem št. X, za katero je prejel posebno nagrado za najboljšo noviteto. Aprila 2016 je Makor, na mednarodnem tekmovanju za mlade skladatelje »Young Composers Competition - Chorus Austin« v Texasu (ZDA), bil finalist tekmovanja in na koncu zasedel 2. mesto. Maja 2016 je zmagal na mednarodnem tekmovanju »Concurs internacional de composició “Música coral al Masnou”« v Barceloni, s skladbo »Ave Maria«.

Julija 2016 je umetniški odbor prestižnega mednarodnega zborovskega tekmovanja v Spittalu (Avstrija) »Internationaler Chorwettbewerb Spittal an der Drau«, Makorju naročil novo skladbo, ki bo obvezna skladba tekmovanja, naslednje leto julija 2017.

Makor je julija 2016 prejel naročilo tudi od BBC Singers, profesionalne zasedbe londonske radio – televizijske hiše BBC, s katero je sodeloval že lani. Nova skladba, napisana prav za to zasedbo, bo krstno izvedena aprila 2017 v okviru abonmajskih koncertov zasedbe BBC Singers v Londonu. 

Makorjeve skladbe so izdane v več zbirkah pri Glasbeni matici in pri založbah Astrum, Nomos in Carus - Verlag. 

Kot vidite ima veliko dela že za drugo leto in o njem bo gotovo še veliko slišati. 

Da si boste Škofjota, ki je zaradi kariernih in študijskih obveznosti bolj malo doma, priklicali v spomin, objavljamo družinsko fotografijo z mamo Nevenko, očetom Alfredom, bratom Simonom in dekletom.

Fotogalerija

Deli: