Bo energetska sanacija za več kot 15 let odložila gradnjo nove šole?

OŠ Škofije

Občinska svetnica Olga Franca je na eni od prejšnjih sej občinskega sveta zastavila  vrsto vprašanj o osnovni šoli na Škofijah. Občina sicer ni odgovorila na vsa vprašanja, a odgovori so zanimivi in prinašajo nove informacije, ki jih občina krajanom KS Škofije in staršem do zdaj ni posredovala.

Naj na kratko povzamemo znane in nove informacije. Občina je vrsto let napovedovala novo šolo na Škofijah, ki je dobila tudi mesto v Načrtu razvojnih programov občine. Leta 2010 je bila pripravljena projektna dokumentacija nove šole, za to je bilo porabljenih  čez 70.000 evrov javnih občinskih sredstev, a do gradnje ni prišlo, ker jo vodstvo občine občinskemu svetu ni predlagalo. Po besedah MOK naj bi OŠ predlagala spremenjen vrstni red, najprej  vrtec in potem šola, čeprav so tudi vrtec samo energetsko saniral in dogradili. Investicija v novo šolo naj bi bila 8 milijonov, izvedena dela v vrtcu pa so stala manj kot 800.000 evrov, večino je bilo evropskih sredstev.

Ker se je pokazala priložnost pridobiti nekaj sredstev za energetsko sanacijo (40%), si je občina premislila glede dolgo obljubljane šole in se  odločila za pripravo investicijskega elaborata energetske sanacije šole. Ta naj bi bila izvedena leta 2018.

A že čez dve leti (2020/2021) bo šola po besedah MOK dosegla svojo maksimalno prostorsko zmogljivost. V investicijskem elaboratu energetske sanacije pa piše, da je amortizacijska doba ob upoštevanju vseh dejavnikov energetske obnove 15,3 leta, samo ekonomskih dejavnikov pa preko 20 let.

Ali energetska sanacija torej pomeni,  da nove šole na Škofijah ne bo vse do leta 2033?  

Objavljamo vprašanja Olge Franca in odgovore MOK.

Vprašanja:

Na osnovi katerih utemeljitev je Občinski svet potrdil izgradnjo nove šole in zakaj je realizacija tega sklepa pri Samostojni investicijski službi opuščena? Kako utemeljujete že porabljen javni denar? Ali obstajajo še identični primeri, kot je zgoraj navedeno, kje in koliko denarja je bilo porabljeno v drug namen? Ali sklepi občinskega sveta niso zavezujoči?

Ali obstajajo že danes prostorski problemi na OŠ Škofije in kakšna je projekcija rasti prebivalstva za naslednjih šest let ter projekcija števila vpisov v vrtec in v OŠ Škofije?

Kakšna investicijska dinamika izgradnje novih stanovanjskih objektov je predvidena oz. ocenjena za KS Škofije v perspektivi prihodnjih 10 let?

Menda naj bi ob energetski sanaciji zgradili prizidek za manjkajoče 2-3 oddelke na severozahodni strani šole, na mestu in ob cesti, kjer bi bilo potrebno zagotoviti prepotreben prostor za varen promet ob šoli in vrtcu. Brez smiselne in usklajene umestitve v prostor pa bo lahko za vedno onemogočeno primerno prostorsko urejanje enega najbolj pomembnih območij krajevne skupnosti, kjer se dnevno srečujejo številni udeleženci prometa, otroci, starši in gre tam mimo tudi kolesarska pot Parenzana. 

ODGOVOR:

Sestavni del občinskega proračuna je tudi Načrt razvojnih programov, ki se z vsakoletnim proračunom tudi spreminja glede na prioriteto izvedbe investicij, ki jo sprejme Občinski svet. V proračunu Mestne občine Koper za leto 2010 je bila opredeljena tudi naloga za pripravo projektne dokumentacije nadomestne gradnje objekta osnovne šole Škofije. Za potrditev takšne investicije, pa bi moral Občinski svet Mestne občine Koper sprejeti tudi ustrezni investicijski program. Le-ta pa Občinskemu svetu ni bil predlagan v sprejem.

V zvezi s predvideno novogradnjo objekta šole v Škofijah je bil namreč na pobudo šole spremenjen vrstni red reševanja prostorske problematike šole in vrtca tako, da se je prednostno pristopilo k reševanju vrtčevske problematike, to je z dograditvijo vrtca. S tem se je hkrati razbremenilo tudi šolo, v kateri sta delovala dva oddelka vrtca.

Nadalje so se na ravni občine investicijska vlaganja v posamezne šole nadaljevala glede na nujnost reševanja prostorske problematike. Za ureditev OŠ Škofije se je pokazala možnost pridobitve sredstev za sofinanciranje energetske sanacije objekta, s katero bi obstoječi objekt v celoti obnovili.

Z dograditvijo vrtca so bile zagotovljene zadostne prostorske možnosti za vključitev otrok v organizirano obliko predšolske vzgoje na območju Škofij. OŠ Škofije ima v šolskem letu 2016/17 14 oddelkov. Na podlagi demografskih podatkov izhaja, da šola prehaja na dvooddelčno šolo. V naslednjih letih se bo število oddelkov postopno povečevalo. Ob nezmanjšanem trendu bi šola 18 oddelkov dosegla v šolskem letu 2020/21. To je maksimalno število oddelkov. Po sedanjih podatkih o številu otrok v posamezni generaciji in izkušnjah o dejanskem vpisu je namreč možno, da se bo v posameznih letih vpisal v prvi razred po samo en oddelek. S šolo smo uskladili prostorski program, po katerem bi morali na dolgi rok zagotoviti še do 3 učilnice. Sočasno s sanacijo nameravamo dograditi dve učilnici, ter z notranjo reorganizacijo zagotoviti dodatno učilnico. Zgrajen bo tudi povezovalni hodnik do športne dvorane Burja, ki jo bo šola koristila kot dodatni vadbeni prostor za pouk športne vzgoje. Dograditev bo izvedena skladno s področno zakonodajo, znotraj obstoječega šolskega prostora in v dogovoru s šolo.

 

 

 

 

 

 

Deli: