Borci in KS uredili grob Jožefu Cupinu

grob Tinjan

Ob popisu, ki ga je izdelalo Projektivno podjetje Kranj v letih 1970-1971, se je ugotavljalo stanje vojnih grobišč in obeležij v Sloveniji. Na območju Krajevne skupnosti Škofije smo pred leti pričeli z obnovo grobov žrtev vojnega nasilja in spominskih obeležij. V letošnjem letu se je odbor ZZB KO Škofije odločil, da ugotovimo stanje groba po pokojnem Cupin Jožefu, žrtev vojnega nasilja. Grob je bil izbrisan. V pogovoru s pričami je bilo ugotovljeno in dokazano mesto groba pokojnega.

V času okupacije je nemška soldateska ustrelila Cupin Jožefa, rojenega 11.11.1871, stanujočega na Rombih, Zg. Škofije, ustreljen je bil 01.05.1945 v Rombih. Pokopan je bil na pokopališču Tinjan, grob ni bil vzdrževan, ker svojcev ni več.

KO ZZB NOV Škofije je po pomočjo sredstev KS Škofije grob uredila in postavila nagrobno ploščo dne 25.10.2017. V  skupnem sodelovanju s KS Škofije se bomo v odboru še naprej dogovarjali in urejali zadeve, ki še niso rešene.

 

Vodja projekta za obnovo teh grobov in obeležij v KS Škofije s pooblastilom z dne 18.10.2013  Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper, Krajevna organizacija Škofije

Bojan Rovšek 

 

Fotogalerija

Deli: