Dan žena na Škofijah

8.marec

V petek, 8.marca, smo v dvorani Hermana Pečariča na Škofijah obeležili Dan žena.

Ta pomemben praznik priča ob boju žensk za enakopravnost v takrat pretežno "moškem svetu". Nekaj kar bi moralo biti samoumevno, so si morale ženske v preteklosti priboriti. Žal se še danes, v določenih primerih, srečujemo z neutemeljenim razlikovanjem med moškimi in ženskami. Tovrstno razmišljanje bi vsaka moderna družba 21. stoletja morala odpraviti.

Uvodni govor večera je imela ga.Vlasta Jerman, ki je povedala: "Nocojšnji večer, ki je posvečen mednarodnemu dnevu žensk, poteka, kot že nekaj let zapovrstjo, v organizaciji KS Škofije in ob sodelovanju krajevnih društev Dobra volja in KD Istrski grmič.

Prav je, da se vodstvo KS ob 8. marcu, mednarodnem dnevu boja za socialne, ekonomske in politične pravice žensk, spomni vseh nas krajank in nam v znak pozornosti nameni nekaj prijetnih uric razvedrila in sprostitve."

Sledil je govor g.Matjaža Čoka, predsednika KS Škofije. To je bil tudi njegov prvi javni nagovor krajanov. Med drugim je povedal: "Spoštovani gospe in gospodje, počaščen sem, da lahko kot predsednik KS nagovorim naše spoštovane krajanke, zlasti ker je današnji dan nekaj posebnega. Je dan posvečen dekletom, ženam, materam, babicam, prababicam, nonam in vsem ženskam, ki jih v življenju na različne načine srečujemo in ki bogatijo naš svet. Morda danes, bolj kot nekoč, velja poudariti pomen tega praznika, ki ima vendarle več kot stoletno tradicijo. Praznujemo ga v več kot sto državah in je simbol ekonomske, politične in socialne enakopravnosti. Je simbol dosežkov žensk. Biti ženska je bilo v zgodovini, kot tudi je še dan danes, velikokrat vse prej kot lahko. Biti ljubljena, slišana, spoštovana, sprejeta in razumljena. Biti sogovornica in soustvarjalka... Vse to so najgloblja hrepenenja, ki jih nosi v sebi vsaka ženska, v vseh življenjskih obdobjih. In velikokrat je bilo in je dostojanstvo ženske ogroženo ali celo zanikano. Zato je svetovni dan žena priložnost, da se vsaj enkrat na leto bolj poglobljeno posvetimo misli o mestu in vlogi ženske v družbi, družini in v okolju v katerem živimo. Veseli me, da je v naši krajevni skupnosti veliko žensk družbeno aktivnih. Imamo namreč veliko društev kjer ste ravno ve pomembne akterke našega življenja. Ste gonilna sila mlajših in starejših društev, tudi z več kot 100 letno tradicijo..."

Vrhunec večera je bil nastop zasedbe MI TRIJE, ki nas je popeljala med istrske in dalmatinske melodije.

Zaključek je minil ob druženju v avli dvorane. Krajanke so bile tudi obdarovane s čudovitimi primulami iz Vrtnarije Peric.

KS Škofije se zahvaljuje vsem krajankam in krajanom za obisk prireditve. Zahvala gre tudi Altrokè in Discont Oil za finančno podporo projektu ter pridnim rokam članov društva Istrski grmič za pogostitev in članov društva Dobra volja za okrasitev dvorane.

Hvala tudi Maksimu Verganu za odlično ozvočenje.

Več fotografij si lahko ogledat ne povezavi: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.671245719960989&type=1&l=577eb9c0fe

Nekaj video utrinkov pa lahko pogledate na: https://youtu.be/1dKT6tmCnnQ

Deli: