Denar od nepremičnin ne gre na Škofije, ampak v skupno blagajno

Škofije panorama

Na zadnji seji občinske sveta konec oktobra je občinska svetnica Olga Franca dobila odgovor na pred časom zastavljeno vprašanje in pobudo KS Škofije za zamrznitev prodaje stvarnega premoženja – nepremičnin na območju KS Škofij in namenski porabi proračunskih prihodkov iz prodaje stvarnega premoženja.

KS Škofije je aprila predlagala:

-          da se zmrzne prodaja stvarnega premoženja (nepremičnine) do sprejetja OPN in nove opredelitve urbanističnega reda na celem področju KS Škofije,

-          da se prihodki iz prodaje parcel z območja KS škofije knjigovodsko vodijo na ločenem podračunu MOK ter da se vsaj 60% realizirane prodajne vrednosti vrne v KS v obliki sredstev za investicije in investicijskega vzdrževanja komunalne opreme. 

Odgovor iz občine se glasi: »Vezano na podano pobudo za zamrznitev prodaje stvarnega premoženja v lasti Mestne občine Koper na območju KS Škofije ter o namenski porabi proračunskih prihodkov iz prodaje stvarnega premoženja, je Mestna občina Koper Krajevni skupnosti Škofije podala odgovor, da je skladno z veljavno zakonodajo lokalna skupnost dolžna odtujiti premoženje, ki ga trajno ne potrebuje za opravljanje svojih nalog. To premoženje se uvrsti v letni načrt razpolaganja s stvarnim premoženjem občine in proda po metodi javne dražbe, javnega zbiranja ponudb ali neposredno.

Glede pobude za ločeno vodenje prihodkov iz prodaje premoženja je bil KS Škofije, podan odgovor, da so prihodki iz prodaje premoženja namenski prihodki integralnega proračuna in se skladno z določbami Zakona o javnih financah namenjajo za vlaganja v premoženje občine (tudi na območju posamezne KS), ki je opredeljeno v veljavnem načrtu razvojnih programov občine.

Investicije v komunalno opremo se izvajajo skladno z načrtom razvojnih programov občine. Krajevne skupnosti so vključene v postopek priprave načrta razvojnih programov in prav tako lahko svoje predloge posredujejo na svetu predsednikov krajevnih skupnosti, ki ga župan skliče vsako leto ob obravnavi predloga proračuna.«

V sosednji Izoli, kjer te dni prodajajo parcele na Šaredu, vodijo povsem drugo politiko. Tako je župan že večkrat zagotovil, da bo ves izkupiček od prodaje namenjen izključno ureditvi komunalne infrastrukture na Šaredu.

Na fotografiji je dobro vidno območje nad športno dvorano in šolo, ki bi ga na Škofijah želeli za razvoj športno rekreacijskega parka, občina pa ga je že dvakrat prodajala na držabi. KS Škofije je vse predloge za načrt razvojnih programov vsako leto po zboru krajanov in v skladu s sklepi sveta posredovala na MOK, a jih v načrtih ni. Morda bo letos bolje.

Zbor krajanov bo naslednji teden določal prioritete investicij za obdobje 2017 - 2019.

Deli: