Dora tudi v Kopru

program Dora

 

Državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA je v letu 2016 začel delovati na Primorskem 

O programu DORA

Program DORA je organiziran državni program presejanja za raka dojk, kiomogoča ženskam med 50. in 69. letom slikanje dojk z mamografijo na vsaki dve leti. V tej starosti je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk. Presejalna mamografija je pomembna, saj z njo odkrivamo bolezenske spremembe v dojkah, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu.

Strokovnjaki Onkološkega inštituta Ljubljana priporočajo sodelovanje v programu DORA

Če raka odkrijemo zgodaj, ko je tumor majhen in omejen na dojko, je zdravljenje zelo uspešno. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu.

Program DORA v območni enoti ZZZS Koper

Program DORA, katerega nosilec je Onkološki inštitut Ljubljana, je v letu 2016 pričel z delovanjem v dveh presejalnih centrih, namenjenim ženskam iz Območne enote ZZZS Koper. Meseca februarja je pričela delovati mobilna enota DORA v Postojni, v katero so bile vabljene ženske med 50. in 69. letom s stalnim prebivališčem v občinah Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica. Meseca junija pa je pričel delovati presejalni center v Splošni bolnišnici Izola, v katerega so vabljene ženske iz občin Ankaran, Divača, Hrpelje – Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana.

Zakaj se odzvati na vabilo programa DORA? 

Zato, ker vam preprost in hiter (polurni) pregled, ki ga opravite vsaki dve leti, lahko reši življenje. S presejalno mamografijo v programu DORA, ki deluje po strogih evropskih smernicah, odkrivamo zgodnje rake, ko ženska sama ali njen zdravnik morebitnega tumorja ne moreta zatipati niti takrat še ni vidnih znakov bolezni. Če bolezen odkrijemo zgodaj, je zdravljenje uspešnejše. Zato pozivamo ženske, da se na vabilo odzovejo.

Pregled je brezplačen in zanj ženske ne potrebujejo napotnice. Na dom prejmejo pisno vabilo, na katerem sta že določena datum in ura pregleda v presejalnem centru. Če jim termin ne ustreza, ga lahko preko klicnega centra DORA zamenjajo.

 

ZA VEČ INFORMACIJ O PROGRAMU DORA SE OBRNITE NA:

Klicni center DORA: tel. št. – 080 27 28 (vsak dan od 9.00 do 12.00),

Elektronski naslov: dora@onko-i.si

Spletno stran: www.dora.onko-i.si

 

Katja Jarm,

dr.med., specialistka javnega zdravja

v imenu ekipe DORA 

 

.

 

 

 

 

 

Deli: