Dvorana nosi ime Hermana Pečariča

110.obl-Herman Pečarič

Pred 110 leti se je na Sp. Škofijah rodil akademski slikar Herman Pečarič. V KD Istrski grmič smo pripravili obsežen projekt, s katerim smo se poklonili našemu krajanu in javnosti predstavili njegov slikarski opus. V dneh od 17. do 24. maja smo organizirali več dejavnosti, in sicer:

17. maja smo se sprehodili po umetnikovih rodnih Škofijah in bližnji okolici, koder je preživljal mladost in kasneje kot že uveljavljeni slikar tudi ustvarjal.

Motive iz istrske krajine so slikali domači amaterski slikarji Irena Furlanič, Irena Jelenčič, Vida Kušče, Ljubo Parovel, Tulio Furlanič in učenci naše šole pod mentorstvom Karmen Trampuž Kocjančič. Oboji so izdelke razstavili.

Kulturno društvo je izdalo tudi publikacijo o slikarjevem življenju in delu z naslovom Slikar sončne istrske pokrajine.

22. maja smo člani KD in drugi udeleženci v Piranu obiskali galerijo, ki je poimenovana po našem krajanu, saj ji je podaril več kot 140 svojih del. Ob tej priložnosti smo na njegov grob na piranskem pokopališču položili tudi cvetje.

24. maja smo pripravili svečano slovesnost, na kateri smo se na poseben način poklonili našemu istrskemu in slovenskemu slikarju. Kljub skromnim razmeram, v katerih je živel, je s svojim talentom in vztrajnim delom dosegel akademsko slikarsko izobrazbo in se uveljavil s svojimi deli. Iz njih izžareva topla istrska pokrajina in njeni ljudje.

V prireditev so nas uvedle domače pevke ŽVS Dekleta s Škofij pod vodstvom Maria Petvarja. Hermanovo mladost so pod mentorstvom Vlaste Jerman igrivo predstavili učenci naše šole Ana Knez, Žana Agapito, David Guzej, Jan Pohlen, Benjamin Logonder, Luka Šavron, Martin Premrov. O slikarjevem življenju so pripovedovali člani KD Hermina Valenčič, Anica Vitez in Branko Filipič. Gospa Majda Božeglav Japelj, kustosinja Obalnih galerij, pa je predstavila ustvarjalni lik našega slikarja. Med kulturnim programom smo prisluhnili še mladi violinistki Tini Božič, mojstrici na koncertni harmoniki Teji Udovič Kovačič in Vaškemu kvartetu.

Leto 2018 je posvečeno evropski kulturni dediščini. Tudi Pečaričeva slikarska zapuščina je del bogate evropske in slovenske dediščine. Prireditev, ki se je odvijala 24. maja je bila posebna in enkratna,  kajti na predlog KD Istrski grmič Škofije, s sklepom Sveta KS Škofije ter s soglasjem MO Koper smo dvorano v zadružnem domu poimenovali po Hermanu Pečariču. Podobo spominske plošče so na slovesen način odkrili učenci naše šole. Številni obiskovalci prireditve so bili nad dejanjem navdušeni, zato so ga nagradili z dolgim aplavzom. Ob slovesnem dogodku so bili ganjeni tudi nekateri sorodniki in znanci našega slikarja.

Ob koncu se je predsednica KD Vlasta Jerman zahvalila vsem nastopajočim, vsem, ki so prinesli na ogled originalna Pečaričeva dela iz osebnih zbirk, vsem, ki so z delom, s spodbudami in materialno pripomogli, da je društvo izpeljalo obsežni projekt. Posebej se je zahvalila Mestni občini Koper, Krajevni skupnosti Škofije, Obalnim galerijam, Titus d.o.o. Dekani, Tiskarni Vek Koper in Vrtnariji Moretini.

Fotogalerija

Deli: