Evropsko prvenstvo v futsalu pomembno tudi za domači klub

Evropsko futsal

Danes se je v Stožicah  s srečanjem Slovenije in Srbije začelo 11. evropsko prvenstvo v futsalu. Škofije imajo zelo uspešno ekipo futsala FC Bronx in njegov predsednik Željko Stanić je spregovoril o pomenu tega športa in prireditve.

“Evropsko prvenstvo v enem izmed globalnih športov, kar futsal, ki sodi pod okrilje nogometnih organizacij FIFA in UEFA (predsednik UEFA-e je Aleksander Čeferin) zagotovo je, je izredno pomembno. Je verjetno največ, kar lahko naša država organizira, saj pogojev za organizacijo svetovnih prvenstev najbrž nimamo. To je ogromna pridobitev za celotno panogo in posledično tudi za klube, ki tekmujejo v državnih ligah. Običajno taki dogodki dajo dodatni zagona panogi, poveča se zanimanje javnosti, medijev, pokroviteljev in tudi vpisa mladih, ki se šele odločajo, s katero športno panogo se bodo ukvarjali.

Vsega naštetega se nadejamo tudi Bronxi. Računamo, da se bo euforija, ki bo državo zajela teh 10 dni, kolikor traja prvenstvo, prenesla tudi na državna tekmovanja po njem. Z besedo euforija nisem pretiraval, saj je današnja otvoritvena tekma med Slovenijo in Srbijo razprodana, kar pomeni, da si jo bo v živo ogledalo  več kot 10.000 obiskovalcev. Enako naj bi bilo v soboto, ko igramo proti Italiji. To pa so že spoštovanja vredne številke za vsak šport. Seveda bo med njimi tudi veliko navijačev z našega konca, saj bi bilo škoda zamuditi tako enkratne priložnosti.

Slovenska reprezentanca se je na evropsko prvenstvo uvrstila že petič zapored, kar glede na dejstvo, da na prvenstvu sodeluje le 12 reprezentanc,  kaže, da je ta športna panoga v Sloveniji na visokem nivoju. Skupina v kateri igramo je izredno težka, saj so bili Srbi četrti, italijani pa drugi na zadnjem evropskem prvenstvu, vendar vseeno upamo, da bomo ugnali vsaj ene od njih in se uvrstili v nadaljevanje tekmovanja.”

Prvenstvo v Sloveniji bo sicer enajsto po vrsti in zadnje na dve leti (odslej bodo EP na štiri leta). Na njem bo zadnjič nastopilo 12 reprezentanc, na naslednjem 2022 bo 16 ekip. V kvalifikacijah je igralo 47 evropskih reprezentanc, Slovenija je bila kot gostiteljica neposredno uvrščena na EP, prvič pa sta v boju za preostalih 11 mest na zaključnem turnirju sodelovala tudi Nemčija in Kosovo.

Deli: