Folklora in humor navdušila

Folklora in humor

Društvo  Dobra volja po vodstvom Nasihe Cvajdik je na večeru  Folklore in humorja v Zadružnem domu KS Škofije pripravila bogat in raznolik program, ki je občinstvu z bučnimi aplavzi ogrel dlani in razveselil srca. Nasmejali so se prigodam preprostih ljudi v skečih  hudomušnih, autoironičnih Škofjotk in Škofjotov. Prisrčnost in spontanost nista ostali na odru – plemenitijo naj naš vsakdan in medsebojne odnose, je bilo sporočilo prireditve.

Na njej so se predstavili:

MEĐIMURSKO FOLKLORNO DRUŠTVO LJUBLJANA, ki združuje navdušence in ljubitelje folklore, glasbe, petja, likovne in literarno – dramske ustvarjalnosti ter skupino mojstric ročnih del. Pevska skupina FIJOLICE, ki poje ljudske međimurske pesmi: Zorja, moja zorja in Jarebica lepa ftica. Folkloristi so odplesali Splet zagorskih plesov. (Odrska postavitev Ivan Car, glasbena obdelava Branislav Tubić, kostumsko podobo je oblikovala Ljubinica Huzjan).

KUD SVOBODA ČRNUČE iz Ljubljane  (preds. Vesna Voglar) sodi med večja društva v Sloveniji, s častitljivim stažem 84 let. Sestavljeno je iz več sekcij, MePZ Medis, oktet Zven, ŽPZ Medis, dixieland band Ljubljanske korenine, duo Osti Jarej in Folklorna skupina Črnučan. Zapeli so nam Zrejlo je žito in Ge mi odiš (avtor glasbene postavitve je harmonikar: Gašper Frišek).

TRŽAŠKA SLOVENSKA FOLKLORNA SKUPINA “STU LEDI”  s 44 letno tradicijo, nas je popeljala v tržaško družabno dogajanje s Tržaškim plesom (umetniški vodja prof. Peter Suhadolc). Ob svoji 25 - letnici so bili nagrajeni z Maroltovim priznanjen Repubke Slovenije.

AKUD KOLO iz Kopra  (umetniška vodja društva je mag. Vesna Bajić Stojiljković, etnomuzikologinja, etnokoreologinja in koreografinja, predsednik Branko Bajić) so nastopili z akademsko skupino, zapeli in zaplesali OJ, UBAVA MALA MOMA", KRALJIČKI OBIČAJ in PLESI IN PESMI IZ LESKOVAČKEGA POMORAVJA (JV Srbija).

ŠPORTNO IN KULTURNO DRUŠTVO VOLT HRVATINI je bilonajmlajše, aprila letos ustanovljeno društvo. Deluje v nogometni in folklorni sekciji. Slednja je prvič nastopila prav pri nas, na Škofijah! Pod taktirko izkušenega trenerja Suada Karamujića je vseh 15 članov ponosnih na svoje dobre rezultate.

Prelep večer prijateljstva, druženja in zbliževanja različnih tradicij, pesmi, plesov in kultur, smo ob igranju našega mladegaharmonikarja Karla Budana zaklučili ob bogato obloženih mizah.

Zahvala gre Eniju Balažič, Alešu Ferlugi, Marku Korošcu, ter Romeu za njihov trud in kulinarični prispevek ter vsestransko podporo.

Prisrčna hvala vsem, na svidenje drugo leto!

 

 

Zora Muženič

Foto: BV

Fotogalerija

Deli: