GOLAŽJADA 2017 ŠKOFIJE

golažjada 2017

Društvo Dobra volja Škofije je minulo soboto ( 16. 9. 2017) uspešno izpeljalo že »3. Golažjado Škofije«, družabno in kulinarično prireditev, ki jo iz leta v leto obišče več obiskovalcev. Že zgodaj zjutraj so se pričele priprave kuharskih kotičkov 13 različnih ekip, ki so se želele pomeriti v tekmovanju v ljubiteljskem kuhanju golaža. Ekipe so se zbrale iz Pohorja, Ljubljane, Dolenjske, Vrhpolja,  Izole, Kopra, Elerjev in Škofij, pri vseh pa je bilo čutiti navdušenje in adrenalinsko napetost pri porajanju vprašanja, koga bodo izbrali za najboljšega kuharja. V štiri urnem druženju in nenehnem  mešanju golažev v kotlih, so se tkala poznanstva, prijateljstva ter predajali recepti. Golaž je bil glavna tema in kmalu je dišalo po centru Škofij.

Na Škofije so se z avtobusom pripeljali tudi iz Semiča, saj je Turistično društvo Semič, s katerim je društvo Dobra volja Škofije pred meseci stkalo dobre prijateljske odnose, organiziralo celodnevni  izlet na Škofije in okolico. Dobra volja jim je organizirala ogled oljarne in degustacijo olja na Kmetiji Agapito, od koder so po končani predstavitvi prišli na »Golažjado«. S seboj so pripeljali še Kulturno društvo Semič, ki se je predstavilo z izvrstno plesno skupino. Pozno popoldne so se odpeljali proti Kopru, ter si ogledali še Luko in mestno jedro. Navdušeni nad prireditvijo so Društvo Dobra volja povabili na njihovo prireditev, ki bo konec jeseni organizirana v Semiču.

Med čakanjem na najboljši golaž, društvo Dobra volja ni pozabila na mlajše obiskovalce in njihove starše.  V sodelovanju z skavti iz Škofij so organizirali Lov na zaklad za najmlajše. V spremstvu staršev in starejših skavtov, so se z nalogami in zemljevidom, na katerem so bile narisane ključne postojanke, podali po zarisani poti po zaledju Škofij. Po povratku so se vrnili na prireditveni prostor, kjer je sledila podelitev nagrad za najditelje zaklada. V skupini najmlajših, je zmagovalec prejel komplet luči in druge dodatke za kolo, ki jih je doniral Alan Radin ter veliko otroško blazino, ki jo je od svojih donatorjev poklonilo Društvo Dobra volja. Vsi sodelujoči pa bili nagrajeni s pijačo in za oko in brbončice lepo torto, ki je donirala slaščičarna Renata. V skupini starejših otrok pa je zmagovalec lova na zaklad prejel potovanje za dve osebi z ladjo Princ of Venice v Benetke, ki jo je donirala Agencija Partner iz Kopra. Za vse otroke so bile pripravljene tudi različne ustvarjalne delavnice ter napihljiv grad, ki je bil v središču pozornosti. Mladi fantje so se preizkušali v  namiznem nogometu oziroma po domače v »kačletu«.

V dvorani Zadružnega doma Škofije so se na stojnicah predstavili izdelovalci domačih dobrot. Ves čas dogajanja je potekal tudi kulturni, glasbeni, plesni ter zabavni program. Nastopili so komiki Stand-up iz različnih krajev Sloveniji, plesna skupina Country iz Bertokov, Plesni studio Petra, ansambel Strel, Kulturno društvo Semič s plesno country skupino, zapela je Ivica Vergan, pevka skupine Primorski fantje, ki pa je tudi zelo uspešno povezovala ves program. Pestro dogajanje je polnilo dvorano skozi ves dan. Strokovna komisija je preizkusila vse skuhane golaže in razglasila letošnje zmagovalce ter podelila nagrade in diplome. Diplomo za najboljši golaž na Golažjadi 2017 je prejela ekipa iz Elerjev, ki sta jo sestavljala zakonca Balažič. Drugo mesto je zasedla ekipa Marie Lungarove pod imenom Mediaterm,  tretjo mesto pa sta si delili ekipi iz Vrhpolja in A-tim, predstavnika Gregorja Žigona in Borisa Benčiča. Nagrado za najlepše okrašeno prizorišče kuhanja golaža je prejela ekipa Zmajčki iz Ljubljane. Vsem ostalim ekipam pa je bilo vročeno priznanje za udeležbo na tekmovanju. Po zaključku ocenjevanja je za glasbeno plat poskrbela in občinstvo navdušila Klapa Capris. Ko se je prireditev prevesila v noč, je dvorano zasedla mladina iz različnih krajev Slovenije, saj se je odvijala »Fabian liga« v namiznem nogometu. Zmagala je ekipa iz Kranja.

3. Golažjado na Škofijah je obiskalo več kot 600 obiskovalcev in ponovno pripomoglo, da Škofije pridobivajo na razpoznavnosti in promociji kraja, prireditev pa nasploh prispeva k druženju in povezovanju ter aktivnemu delovanju zaledja Kopra. Obisk je iz leta v leto večji, prireditev pa vedno bolj bogata z najrazličnejšim kulturnim in družabnim dogajanjem.

Društvo Dobra volja Škofije se za pomoč in sodelovanje pri izvedbi prireditve zahvaljuje sponzorju prireditve Mestni občini Koper ter podpornikom: KS Škofije, Stenat nepremičnine, T-Momo, Mega d.o.o., AVE Koper, Agencija Partner, Titus Lama, Slaščičarna Renata, Geaproduct, San Nicolo, Kompas Škofije, OBI Koper, Veterinarska postaja Koper, Muller Koper, Papirnica Pitagora, Caffe Diemme, Alan Radin, AAtlanticgroup - Dragan Spremo, Dana Mihelič, Kotany Ljubljana, Marjetica-komunala Koper, Pekarna Kljun, Pečarstvo Hrovat.

Posebno zahvalo namenjajo tudi vsem nastopajočim: Plesni studio Petra, Ansambel Strel, Country skupina Bertoki, Kulturno društvo Semič, Klapa Capris in Ivici Vergan za odlično povezovanje programa ter vsem sodelujočim tekmovalnim ekipam. Vsega pa tudi ne bi bilo brez pridnih rok vseh sodelujočih članom društva Dobra volja in simpatizerjev društva.

 

Predsednica društva Dobra volja Škofije

Nasiha Cvajdik

Fotogalerija

Deli: