Jubilejen pohod od Ankarana na Triglav

Pohod Ankaran - Triglav

Že 20. doslej so navsezgodaj zjutraj iz Ankarana na Škofije (ob 4.40) prišli pohodniki, ki bodo v naslednjih dneh hodili vse do Triglava. Tradicionalno jih je pričakala Marjetka Popovski s kitaro in pevkami, tokrat so jih pozdravili tudi mopedisti Tomosa Škofije.

Prvi današnji postanek je bil v Bina baru, kjer jim je Albina postregla  kavico, stekel je sproščen klepet, slišala se je pesem. Vlado Ličen je podelil priznanja Marjetki za dolgoletno glasbeno spodbudo, Brunu Markežiču, ki že 20 let podpira pohodnike in je v tem času z njimi šlo 20 pršutov ter KS Škofije. Napovedal je, da bo ob jubilejnem, 20. pohodu od Ankarana do Triglava  septembra tudi poseben dogodek v dvorani Hermana Pečariča.

Potem je sledila še skupinska slika in že so se napotili naprej.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Istra in Policijsko veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko organiziorata pohod v počastitev osamosvojitvene in narodnoosvobodilne vojne. Od začetka vztrajata, spodbujata in hodita dva klena Škofjota Bojan Rovšek in Vlado Ličen, ki je kot predsednik OZ VVS pred 20 leti tudi dal idejo o pohodu.

Danijel Božič, ki se je pohoda udeležil že 18., je v brošuri ob 10-letnici opisal, kako je steklenička z morsko vodo v nahrbtniku romala na Triglav. »Morje in Triglav! Simbola, združena na slovenski zastavi, združena v glavah in dušah pohodnikov. V poklon domovini Sloveniji. Zanjo so leta 1991 iz naših vrst padle žrtve in pohodniki, veterani slovenske vojne, se jim priklanjamo. Priklanjamo se svobodi, samostojnosti, napreku, sožitju in miru.«

Fotogalerija

Deli: