Kanalizacija na Škofijah in v Dekanih izpadla iz letošnjega proračuna

PN 13.1.2017

Primorske novice so v petek objavile celostranski članek o izpadu investicij v kanalizacijo na Škofijah in v Dekanih z naslovom »Za nadstandard v mestu je denar, za zaledje pa le drobtinice«. Novinarka Nataša Hlaj piše, da so za nadaljevanje gradnje v obeh KS letos zagotovili le po 100.000 evrov v vsaki, čeprav je bila pred leti obljubljena naložba 1,8 milijona evrov. Medtem ko predsednik sveta KS Dekani iz županove stranke Koper je naš Alfred Štefančič ni bil dosegljiv za komentarje, je predsednik sveta KS Škofije Edmond Gašpar po pisanju novinarke povedal naslednje:

»Nedokončan kanalizacijski sistem je nedvomno najbolj pereča težava v naši KS. Od več kot 1000 gospodinjstev jih je priključenih na javno omrežje le okoli 220. Gre za veliko ekološko breme, sanitarni in bivanjski problem. Posega celo v med sosedske odnose, saj nastajajo spori zaradi prelivanja grezničnih vod na nižje ležeča področja. Za takšne razmere gre zahvala koprski občini, ker ni izpolnila svoje zakonske obveze gradnje kanalizacije v večjih naseljenih predelih.«

Povedal je, da se ta investicija odmika iz leta v leto, kljub izdelanemu projektu z gradbenim dovoljenjem iz l.2015. Investicijska vrednost projekta kanalizacije za Zg. Škofije je 3,8 mio EUR. V proračunu MOK za leto 2016 je bila predvidena in realizirana izgradnja treh kratkih kanalizacijskih vej na Zg.Škofijah  v vrednosti 100.000 EUR. V njem je bilo predvideno naslednje nadaljevanje izgradnje: 1,85 mio EUR v 2017 ter 1,85 mio EUR v 2018.

V letošnjem proračunu je lanskoletna projekcija  za 2017 pozabljena, saj novi proračun predvideva le 100.000 EUR za letos in 200.000 za leto 2018. Projekcija izvedba preostanka investicije v vrednosti 3.4 mio EUR je prikazana šele v letu 2019. »Če upoštevamo letos nakazano dinamiko investiranja, pa ta projekt ne bo končan  nič prej kot  čez 15 let. Da ne govorimo, da načrti kanalizacije za dele krajevne skupnosti kot so Plavje, Elerji, Tinjan sploh še niso pripravljeni.«

Koprska občinska uprava je novinarki povedala,  »da gre samo za spremembo v termninski izvedbi naložb, na kar vpliva več dejavnikov.« Katerih pa niso pojasnili.

Gašper ocenjuje, da gre nesprejemljivo občinsko investicijsko politiko, ki za nadstandard v mestnem območju zagotavlja 100% lastna proračunska sredstva , financiranje v osnovne komunalne in življenjske potrebe, v ne mestnih KS pa prelaga in odlaga z navideznim pričakovanjem državnih in evropskih sofinanciranj. Žal se je večji del sofinanciranja EU v okoljske projekte zaključil že s koncem 2014. »Nova finančna perspektiva EU  usmerja sredstva predvsem v sofinanciranje projektov mobilnosti. Zato menim, da so tovrstne špekulacije o pričakovanju evropskega sofinanciranja zgolj izgovor za drobljenje zakonsko obveznih investicij občine v korist nesmotrnega velikega investiranja v nadstandard v mestnem okolju.«  Pripravil je izračun, po katerem znaša vrednost naložb na prebivalca v mestnem delu 403 evre, v 17 zalednih KS pa zgolj 145. 

To pomeni siromašenje zaledja na račun občinskih naložb, ki niso bile predlagane od občanov ali krajevnih skupnosti, ki ne odražajo potreb prebivalstva. Pomeni ustvarjanje drugo razrednih delov občine in drugo razrednih občanov. Občanom zaledja je kratena človekova  pravica do zdravega življenjskega okolja.

Novinarka je članek zaključila z besedami Gašparjevega znanca iz vrst strankarske politike, ki je pred leti dejal, da še noben župan ni dobil volitev s kanalizacijo, zato vanjo pač ni vredno vlagati.« Morebiti pa bi lahko kakšnega  odnesla, saj tako početje župana in njegovega glasovalnega stroja v občinskem svetu ni odgovorno, ni odraz gospodarne politike občine in  pomeni celo kršitve človekovih pravic,« pa je dejal predsednik sveta KS Škofije.  

 

Fotogalerija

Deli: