Kdo je preprečil zaris intervencijskih poti in parkirišč?

parkirišče zelenjava

Edmond Gašpar je na svetu prejšnji teden podal informacijo o dogajanju okoli predvidenega zarisa intervencijskih poti in brezplačnih parkirišča pri zelenjavni trgovini. Po enoletnem trudu, ko je odbor za infrastrukturo pripravil in potem svet sprejel  načrte ureditve treh parkirišč, jih dostavil na občino oziroma Urad za javne gospodarske službe, argumentiral nujnost izvedbe teh del, so jih na UJGSP marca končno le nekako potrdili. Dogovorjeno je bilo, da se bo prvi zaris zgodil spomladi, ko bo lepo vreme. Čas je dela prehitel, konec avgusta je bilo treba risati cestne označbe pri šolah in vrtcih, septembra pa je le prišel mesec, ko je vse kazalo, da bodo zarisali vsaj dve parkirišči in  intervencijske poti na Sp. in Zg. Škofijah. Namen dela odbora in sveta je bil vzpostavitev nujnih intervencijskih poti  in ureditev mirujočega prometa. O tem je bilo poročano tudi na septemberski seji sveta.

UJGSP je izdal nalog za zaris parkirišč in intervencijskih poti, izvajalec je imel naročilnico in v ponedeljek 19. septmebra je javil tajništvu KS  naj obvesti lastnike parkiranih vozil na parkirišču, da le-ta v torek umaknejo, ker se bodo izvajala dela. Jure je v ponedeljek raznosil obvestila, ki pa so čez noč izginila. Izvajalec je zjutraj sicer prišel, a tudi odšel, ker je menda prišlo do sprememb.

Kot je povedal predsednik sveta KS, ki je raziskoval zaplet, je nalog preklical Dejan Škerlič iz MOK s posredovanjem Milana Markočiča. “Škerlič je tako  izničil sklep sveta, zaobšel organe KS ter izničil tudi  strokovno odločitev UJGSP. S tem je bil sproduciran  ponovni zaplet odnosov med MOK in KS.” Škerlič namreč o svojem posegu, niti o razlogih, ki so privedli do tega, ni obvestil svet KS ali njenega predsednika, niti tajništva. Demokratično izvoljeni zastopniki lokalnih interesov krajanov so bili tako povsem ignorirani, prav tako strokovne službe same občine, ki so na zadevi delale nekaj mesecev in seveda preverjale status zemljišča in deležnikov na njem.

Milan Markočič je potrdil, da je v ponedeljek zvečer prišel Dejan Škerlič in ustavil postopek, ker naj ne bi bili upoštevani interesi dela družine Žigon. Povedal je, da je to naročil župan Boris Popovič.

Tako se je spet dala prednost povsem zasebnim interesom in to kljub temu, da gre  v celoti za javno zemljišče, kar piše tudi v zemljiški knjigi. Na javnem občinskem zemljišču pa že leta stoji veranda, majhen okrasni vrt in “zasebna” parkirišča družine Žigon.

Še huje je, da ostaja center kraja brez urejenega parkirišča, kamor bi lahko svoje avtomobile parkirali stanovalci vaškega jedra, ki jim na vaškem trgu pri špini in po ozkih poteh že dolgo primankuje primernega prostora. Avtomobili so parkirani povsod, zato brez intervencijskih poti ne more biti poskrbljeno  varnost.

Naj spomnimo, da je svet KS sklepe o parkiriščih sprejemal septembra lani na 10. seji. Zapisnik je objavljen.

Tako so se glasili:

Svet KS predlaga  MOK, Uradu za nepremičnine in UJGSP,  da pridobi  v last del parcele št. 476/4 in  26/2 z namenom  celostne ureditve  starega vaškega trga tako, kot je predlagano v  PIZ IBK iz junija 2015. Istočasno se daje MOK  pobuda, da se po ureditvi lastnine celotni  trg opredeli kot javno dobro.

Pred zelenjavno trgovino so se svetniki strinjali, da se odločijo za zaris 30 in ne 31 parkirnih . Tako bi obiskovalcem  omogočili dostop do starega igrišča, ki  sprva ni bila predvidena. Predvidi se tudi dve parkirni mesti za družino Žigon.  Vsi svetniki so podprli naslednji sklep:  Svet potrjuje PIZ IBK, varianto 1 in predlaga MOK zaris parkirišča na parc. št. 492/1  k.o. Škofije po omenjenem načrtu. Svet tudi naproša MOK, da prenese omenjeno parcelo v  upravljanje KS.  Podobni sklep je bil sprejet o parkirišču na bivši bencinski  črpalki, po katerem je svet prosil  MOK, da prenese celotno območje projekta v upravljanje KS ter  izda soglasje za poseg odstranitve sredinskega otoka bivše črpalke ter ureditev parkirnih mest  v levem zelenem pasu bivšega BS ter odstranitev  moteče cedre. V FN MOK za  2016 naj se predvidi  ureditev tega parkirišča.

Svet KS je odobril  izdatek 2x300 EUR za pripravo variantnih projektov idejne zasnove, ki so bili osnova za začetek pogovorov z MOK o ureditvi parkirišč v območju centralnih dejavnosti Sp. Škofij. Izdelani so bili vsi načrti in poslani občini.

Od takrat je že več kot leto dni,  zakaj ne pride do realizacije, pa je videti iz prikazanega primera.

 

Fotogalerija

Deli: