Kombinatke za krajevni praznik

Gabriel Žabkar

V krajevni skupnosti delujejo tri strokovna telesa, ki so v pomoč svetu KS pri njegovem delu. Med najbolj aktivnimi je Odbor za družbene dejavnosti, ki je tudi  v drugem letu svojega delovanja sledil zastavljenemu cilju, da bi bili rezultati njegovega dela v času štiriletnega mandata vidni v kulturi, športu, boljši obveščenosti krajanov, pri medgeneracijskem in vse splošnem sodelovanju ter povezovanju vseh subjektov v krajevni skupnosti. Številni dogodki in drugo dogajanje kažejo, da so na pravi poti.

Delo Odbora za družbene dejavnosti v letu 2016 je na zboru krajanov predstavila Gabriel Žabkar, ki nadomešča predsednico odbora Natašo Zerbo v času njene bolniške. Odbor se je sestal na 6  rednih sejah, dveh posebnih sestankih in dopisno  obravnaval  pobude, vloge in gradiva  ter oblikoval stališča in predloge za odločanje na  Svetu KS. Področja delovanja so bila: sodelovanje z društvi, postopek pridobivanja novega najmenika bivšega Korner bara, dogodki in informiranje krajanov. Napovedala je tudi prireditev ob krajevnem prazniku, ki bo nekaj posebnega in nastaja ob sodelovanju z krajevno borčevsko organizacijo. 

1.      Sodelovanje z društvi

Krajevna skupnost društvom nudi stalno veliko podpore z možnostjo brezplačne uporabe prostorov zadružnega doma, kjer imajo tri društva tudi sedež. Samo stroški elektrike za te prostore na primer znašajo 3.800 evrov letno. Aktivnosti so bile usmerjene k spodbujanju priprave več dogodkov, z več sodelovanja med društvi, hkrati pa h krepitvi odgovornosti do ravnanja s prostori KS.

2.      Novi najemnik v zadružnem domu

Odbor je sodeloval v celotnem postopku iskanja novega najemnika od določitve  kriterijev za razpis (izvirnost in kakovost gostinske ponudbe, višina najemnine, pripravljenost za vlaganje v prostore in nujno obnovo sanitarij,  idejna zasnova posega v prostor) do podaje predloga svetu o izboru. Novi najemnik je LSB-VELL d.o.o, ki temeljito prenavlja celoten prostor in investira v njega.

3.      Dogodki v sodelovanju z odborom in KS

V avli, dvorani in v drugih prostorih zadružnega doma je bilo več kot 20 dogodkov, kar je precej več kot lani. V njih so sodelovala domača društva, šola, krajevna organizacija Rdečega križa, ki v avli organizira dobrodelne zbiralne akcije, razdeljevanje pomoči in drugo. Novosti so Špargljada, Golažjada, številni koncerti pevskih zborov in še  kaj. V avli je bil organiziran tudi posvet s poslanci o cestni in problematki lokalne samouprave v občini, v kateri zaledne KS vse bolj zaostajajo v razvoju.  

Gabriel je pozornost krajanov  usmerila tudi na  krajevni praznik ob 75 - letnici ustanovitve prvega odbora OF v slovenski Istri, ki ga bomo obeležili  3. decembra 2016 in že zdaj vabimo na njega. Na osrednji prireditvi nas bo nagovoril izjemen zgodovinar dr. Jože Pirjevec, program bo pripravil igralec in reper Darko Nikolovski, zapele pa nam bodo pevke pesmi upora Kombinatke.

4. Informiranje

Velika pozornost je namenjena informiranju krajanov. KS Škofije ima edina v Mestni občini Koper internetno stran, ki  vsebuje vse zapisnike sej, sklepe in druge uradne informacije, napovedi dogodkov, ki jih organizirajo društva, krajevna skupnost in drugi subjekti.

Junija so gospodinjstva dobila glasilo Na burji, prav tako ga bodo konec decembra.

KS Škofije nima zaposlenih ali angažiranih novinarjev in fotoreporterjev. Kljub temu je bilo objavljenih že čez 200 tekstov in več kot 1000 fotografij. Delo opravlja tajnica Majda in člani uredniškega odbora, ki volontersko skrbijo za obveščanje krajanov in  redno spodbujajo k sodelovanju društva, šolo in druge organizatorje dogodkov.

Foto: Gabriel Žabkar je doma na Elerjih, kjer je vedno aktivna pri izvedbi šagre

Deli: