Koncert za sladokusce

koncert POK

V soboto je škofijsko občinstvo prisluhnilo odličnemu koncertu dveh godb na pihala: Pihalnemu orkestru Koper in Pihalnemu orkestru Tolmin. Program je bil zelo pester od filmske glasbe, glasbe različnih komponistov, poznanih melodij iz različnih držav sveta, jazza do priredb slovenskih popevk.  

Od avgusta ima POK novega dirigenta Borisa Benčiča, ki je v preteklosti dolga leta vodil divaški pihalni orkester. Z godbeniki se je odlično ujel in v načrtu imajo številne koncerte. Morda do konca leta še enega na Škofijah. Pohvalil ga je tudi legendarni Darij Pobega, ki se je udeležil sobotnega koncerta na Škofijah.  

Nekaj več besed namenimo gostom iz severne Primorske. Orkester deluje kot orkester Glasbene šole Tolmin in kot kulturno društvo od začetka 80 let in ima čez 40 članov. Izvaja različne zvrsti glasbe, nastopa na številnih koncertih na Primorskem, Sloveniji in tujini. Od leta 2012 je njegov umetniški vodja in dirigent 35 - letni Damnjan Valentinuzzi, ki ima naravnost osupljiv življenjepis. 

Res ga je vredno napisati in prebrati:  

Damjan je po končani gimnaziji in glasbeni šoli v Tolminu kot Zoisov štipendist nadaljeval s študijem na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, hkrati pa obiskoval tudi Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani. Po dveh letih se je odločil, da se povsem posveti jazz trobenti in pričel s študijem na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija). Leta 2007 je diplomiral in takoj vpisal magisterij. Leta 2008 je prejel štipendijo Ministrstva za kulturo in za eno leto odšel na študijsko izmenjavo na Jazz Institut Berlin (Nemčija), kjer se je izpopolnjeval pri enemu najboljših jazz trobentačev v Evropi, Gerardu Presencerju, specialno tehniko trobente pa ga je učil prof. Malte Burba. V Berlinu je sodeloval tudi z znanim berlinskim producentom, Achimom Gieselerjem, kjer je pridobil precej znanja o studijski tehniki, pa tudi veliko idej o drugih smereh in možnostih improvizirane glasbe. Po letu dni se je vrnil na matično univerzo v Gradec in l. 2011.  

Tekom študija je obiskoval tudi številne seminarje v tujini, kjer je imel priložnost sodelovati s priznanimi imeni jazz glasbe, kot so: Wynton Marsalis, Bobby Shew, Till Brönner, Andy Haderer, John Swana, John Abercrombie, John Hollenbeck, Jerry Bergonzi, Marcus Miller. Kot član univerzitetnega graškega big banda (KUG Graz Big Band) je igral pod vodstvom eminentnih dirigentov in skladateljev, kot so Bill Holman, Bob Brookmeyer, Peter Herbolzheimer in še s številnimi drugimi.  

Pred odhodom v Berlin je bil 4 leta dirigent Big Banda Nova iz Nove Gorice, katerega od leta 2013 naprej ponovno vodi. Od leta 2012 je tudi dirigent Pihalnega orkestra Tolmin. V okviru pedagoškega udejstvovanja je bil tri leta učitelj trobil na Glasbeni šoli Tolmin, še vedno pa uči na Glasbeni šoli BASE v LJubljani. Je tudi vodja zasedbe Damijan Valentinuzzi Group, s katero ustvarja avtorsko glasbo, ki združuje jazz improvizacijo z vsemi možnostmi, ki jih ponuja sodobna tehnologija.  

Medtem ko je študiral v Avstriji, se je na Fakulteti za matematiko in fiziko zgodila bolonjska reforma, ki je s seboj prinesla tudi program medicinske fizike, v katerem je videl nov izziv. Vzporedno z magisterijem v Gradcu je v študijskem letu 2010/11 ponovno pričel s študijem fizike v Ljubljani, jeseni istega leta takoj diplomiral na 1. stopnji in oktobra 2011 začel s študijem medicinske fizike na 2. stopnji, ki ga je zaključil s povprečno oceno izpitov 9.65. Novembra 2013 je magistriral z odlično oceno na temo Modeling tumor response to targeted therapy with anti-angiogenic drugs (Modeliranje odziva tumorjev na zdravljenje s protiožiljnimi tarčnimi zdravili), pod mentorstvom prof. dr. Roberta Jeraja in dr. Urbana Simončiča. Raziskovalno delo je opravljal v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan (SLO) in University of Wisconsin – Madison (ZDA). Julija 2014 je svoje znanstveno delo predstavil na 56. letni konferenci Ameriškega združenja medicinskih fizikov (AAPM 56th Annual Meeting & Exhibition) v Austinu, TX (ZDA). Od marca 2015 je na Inštitutu Jožef Stefan zaposlen kot raziskovalec v programski skupini medicinske fizike.

 

 

Fotogalerija

Deli: