Krajani hočejo sodelovati pri odločitvah

tabele in finance zbor 2016

KS Škofije je konec septembra vsem gospodinjstvom poslala anketne vprašalnike s ciljem, da od krajanov dobi predloge in pobude za potrebne izboljšave ter investicije v  obdobju 2016 – 2019. Dospelo je 114 predlogov za izboljšave v vrednosti do 40.000 EUR in 109 predlogov za investicije večjih vrednosti. Načrt razvojnih programov bo tako narejen v skladu s predlogi krajanov ali kot se reče – participatorno. O tem bo v sredo razpravljal in odločal še svet KS.

Namensko oblikovana komisija je pregledale vse pobude in jih na podlagi kriterijev števila prijaviteljev, pomembnosti za skupnost, nujnosti ureditve varnosti (prometna, požarna) in drugih rangirala ter uredila po posamičnih naseljih v KS. Predloge izboljšav in investicij je na zboru krajanov predstavila Erika Markežič Kapelj in je razviden iz grafičnega prikaza po posameznem naselju. Sprejet je bil sklep: Zbor krajanov podpira svet KS v prizadevnaju za oblikovanje participatornega občinskega proračuna. Zbor tudi poziva MOK, da v neposrednem dialogu s predstavniki KS dogovori  in oblikuje Načrt razvojnih programov  proračuna za leto 2017 s  projekcijo do 2019.

V preteklosti (do začetka 90 - ih)  je obstajal  na nivoju občine svet Krajevnih skupnosti,  ki je usklajeval  interese, potrebe in  proračunske možnosti KS v občini. Po ukinitvi tega telesa se je vpliv KS na proračun občine bistveno zmanjšal. Zdaj so krajevne skupnosti sicer vsako leto pozvane, da sestavijo svoj predlog potrebnih izboljšav in investicij. Vendar potem ne sledi usklajevanje o letnem znesku za te namene niti o končni določitvi prioritet v celotnem proračunu. Sodelovanje  pri oblikovanju proračuna se je zreduciralo samo na en letni, približno uro in pol kratek sestanek župana s predstavniki 22 KS in to celo brez potrebnih  gradiv. Direktive EU in strategija razvoja lokalne samouprave v Sloveniji pa gradijo na principu čim večje participacije ljudi pri odločanju. Nekatere občine  so že pristopile k oblikovanju participatornega proračuna ( Maribor, Komen, Ankaran…), predlog iz Škofij pa je, da občani oziroma ožji deli lokalne skupnosti, torej krajevne skupnosti soodločajo pri oblikovnaju občinskega proračuna tudi v MOK.

Prva slika prikazuje strukturo predlogov za investicije do vrednosti 40.000 evrov, kjer so v ospredju problem cest in prometa. Druga tabela prikazuje strukturo predlogov za investicije nad 40.000 evrov in jasno je videti največje problem v KS: kanalizacija, ceste in šolstvo.

 

Fotogalerija

Deli: